Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 juni 2014

”Barkborrefällor kan rädda skog för hundratals miljoner”

Skräckscenariot för granbarkborrarna håller på att bli verklighet. – Nu krävs extraåtgärder och då kan feromonfällor var ett sätt att skydda skog för flera hundra miljoner kronor, säger Gunnar Isacsson, skogsskadeexpert vid Skogsstyrelsen.

Granbarkborre - en av tusentals som är på gång att svärma i det varma försommarvädret.
Bild 1/3Granbarkborre - en av tusentals som är på gång att svärma i det varma försommarvädret. FOTO: Rolf Segerstedt
Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens skogsskadeexpert, oroas av de stora skador som han befarar blir följden kommande år tillföljd av det varma försommarvädret. Skogsbruket bör fundera på storskalig användning av barkborrefällor i plast, menar han.
Bild 2/3Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens skogsskadeexpert, oroas av de stora skador som han befarar blir följden kommande år tillföljd av det varma försommarvädret. Skogsbruket bör fundera på storskalig användning av barkborrefällor i plast, menar han. FOTO: Eva Johansson
En storskalig användning av feromonfällor i plast kan vara ett sätt att minska skogsskadorna med 800 miljoner kronor bara i Västernorrland, hävdar Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens skogsskadeexpert.
Bild 3/3En storskalig användning av feromonfällor i plast kan vara ett sätt att minska skogsskadorna med 800 miljoner kronor bara i Västernorrland, hävdar Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens skogsskadeexpert. FOTO: Rolf Segerstedt

Gunnar Isacsson ser med oro på den utveckling som den varma försommaren innebär.

– Våra nya inventeringar i Mellannorrland visar att det kan komma att ligga kvar stora mängder vindfällen. Självverksamheten är låg och många kanske inte bryr sig. Det innebär att som det ser ut nu riskerar vårt värsta scenario, med stora skador under de kommande åren, att blir verklighet.

Han betonar att det är mycket viktigt att fortsätta att söka och plocka ut vindfällen, men läget just nu gör att skogsbolagen och skogsägarna även måste börja fundera på andra motåtgärder.

– Som jag ser det kan plastfällor med feromoner vara ett sätt att minimera skador på frisk stående granskog, främst under 2015 och åren efter. Men då krävs det att bolag och skogsägare sätter upp fällor på hyggen över stora områden.

Enligt Gunnar Isacsson har både fällor och feromoner utvecklats en hel del, det har även gjordes en större test med lyckat resultat i Småland efter Gudrunstormen.

– Det vore ju trist om skogsbruket inte utnyttjar de möjligheter som finns. Jag har informerat skogsbolag och skogsägarföreningar om den här möjligheten att bekämpa barkborrarna men än så länge har det inte hänt någonting. Vi som myndighet har inga pengar till fällor och att driva ett sådant här projekt, det är upp till skogsaktörerna själva, betonar Gunnar Isacsson.

Och han menar att det börjar bli bråttom.

– Eftersom marknaden för plastfällor är minimal i dag, med bara två tillverkare, så behövs det tid att få fram fällor om man vill gå den vägen.

Han säger att det viktigaste är att fällorna finns utsatta inför nästa sommar.

– Börjar man beställa nu så kanske man kan klara det. Och det är mycket pengar som står på spel. Jag har beräknat att köper man fällor för närmare 50 miljoner kronor så kan skogsägarna rädda stående granskog till ett värde av 800 miljoner kronor bara i Västernorrland.

Forskarna har varit tveksamma till att ge skogsbranschen råd om storskalig användning av fällor, men Gunnar Isacsson tycker att resultaten varit så pass positiva att de bör kunna användas. Han berättar att Skogsstyrelsen själva använder feromonfällor i plast, dels för att hålla koll på antalet borrar som finns över landet, dels för att skydda naturvärden i vissa biotopskydd.

Fatka: Feromonfällor i plast kan stoppa barkborrarna

  • Det finns i dag två feromonfällor i plast för granbarkborre. Feromon är ett naturligt doftmedel som gör att granbarkborrarna lockas till och fångas i fällorna, som sedan kan tömmas.
  • Novefällan, som bland annat används av Skogsstyrelsen, säljs av Gunnar Gallus Johannesen i Frosta i Norge. Priset för en fälla med feromonpåse är 429 kronor plus moms och frakt om man köper 10 stycken.
  • Theysohn är en barkborrefälla som tillverkas i Tyskland och säljs av Skogma. Priset för en fälla och en feromonampull som räcker i cirka två månader är 493 kronor och då ingår moms. Hos båda kan man begära offert för lägre pris vid större köp om många går samman.
  • På Skogsstyrelsens hemsida – www.skogsstyrelsen.se - kan man följa läget på barkborrefronten runt om i landet. Där kan man läsa mer om både feromonfällor i plast och fångstvirkesfällor och hur man ska placera dem för att minska skadeeffekten på sin skog.

Relaterade artiklar

Till toppen