Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 augusti

Barkborreangrepp lyfte antalet avverkningar i juli

Arealen skog som anmäldes för avverkning i juli i år var den största på nio år, visar Skogsstyrelsens statistik. Nödavverkningar av barkborreskadad skog tros ha bidragit till ökningen.

 Hittills i år har 146 094 hektar anmälts för avverkning vilket är 7 procent mer än under de sju första månaderna förra året.
Hittills i år har 146 094 hektar anmälts för avverkning vilket är 7 procent mer än under de sju första månaderna förra året. FOTO: Gunnar Andersson

I juli uppgick den totala avverkningsanmälda arealen i hela landet till 21 644 hektar. Det är enligt Skogsstyrelsen den högsta noteringen för juli sedan 2010 och den näst högsta sedan 2006.

I Norra Norrland ökade den anmälda arealen med nio procent och uppgick till 5 710 hektar, i Södra Norrland med sju procent (5 967 hektar) i Svealand var ökningen sex procent (5 206 hektar).

Ner i Götaland

Trots att det troligen är barkborreangrepp som ligger bakom ökningen i juli var det en nedgång med en procent i Götaland där angreppen är som värst. Det tros hänga ihop med stora anmälda avverkningsarealer tidigare under året, även de på grund av barkborreskador.

Ner i juni

Samma skäl, vid sidan av stora virkeslager, anges till varför antalet avverkningsanmälningar minskade rejält i hela landet i juni. Då var den totala anmälda arealen 23 191 hektar, vilket är en minskning med 23 procent jämfört med juni 2018 och den lägsta nivån på 8 år.

De största minskningarna var i Götaland med 32 procent och i Södra Norrland 30 procent. I Norra Norrland minskade den anmälda arealen med 18 procent och i Svealand med 11 procent.

Ökning totalt sett

Fram till och med juni har 124 456 hektar anmälts för avverkning, vilket är sju procent mer än under de sex första månaderna 2018. Hittills i år har 146 094 hektar anmälts för avverkning vilket är sju procent mer än under de sju första månaderna förra året.

LÄS OCKSÅ: Granbarkborren försämrade Vidas vinstStort timmerutbud ökar tysk trävaruproduktion

Relaterade artiklar

Till toppen