Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 december 2019

Baltikums skogar god potential för avkastning

Skogsfond Baltikum är en svensk alternativ investeringsfond där privatpersoner ges möjlighet att investera i skogs- och marktillgångar i Baltikum. Målet är en årlig nettoavkastning om 7-9 procent på investerat kapital. Just nu pågår deras nyemission.

 Carl Olén, VD Skogsfond Baltikum
Carl Olén, VD Skogsfond Baltikum FOTO: privat

– Det vi ser i världen just nu är bara början på en omställning till framtidens bioekonomi som enligt FN kommer att öka globalt behov av förnybar skogsråvara med cirka 50 procent inom 10 år. Skogsinvestering har historiskt sett gett en relativt säker och trygg avkastning oberoende av konjunktur. Givet hur globala megatrender ser ut har skog god avkastningspotential framöver, säger Carl Olén, VD Skogsfond Baltikum.

Fokus på skogen

Skogsfond Baltikum AB är en alternativ investeringsfond (AIF) med fokus på investeringar i skogs- och marktillgångar i de baltiska länderna. Bolagets målsättning är att med en låg riskprofil generera en genomsnittlig årlig nettoavkastning om 7-9 procent på investerat kapital. Skogsfondens investeringsstrategi bygger på att förvärva, utveckla och i slutändan avyttra en konsoliderad skogsportfölj inom 8 år.

– Genom att investera tillsammans med andra delas risken samtidigt som möjligheten till värdeutveckling av skogsmarken ökar, då vi bygger en stor attraktiv skogsportfölj som är relevant för portföljköpande aktörer, säger Carl Olén.

 Man får upp till fem gånger så mycket skogsmark för pengarna i Baltikum jämfört med i södra Sverige.
Man får upp till fem gånger så mycket skogsmark för pengarna i Baltikum jämfört med i södra Sverige. FOTO: Mostphotos, Reinholds Nulle

Lägre risk än i Sverige

Som framtida investerare ser Carl Olén, själv uppväxt i en skogsägarfamilj utanför Skara, till exempel skogsägaren som vill bredda sin skogsexponering och sprida riskerna. Investerare får betydligt mer skog och tillväxt i Baltikum och dessutom lägre skogliga risker jämfört med Sverige.

– Historiskt sett har förvärv av baltiska skogstillgångar kombinerat med en anpassad förvaltning gett investerare god värdetillväxt och avkastning, säger Carl Olén.

 Bilden visar priser och årlig tillväxt per hektar för Baltikum jämfört med Sverige.
Bilden visar priser och årlig tillväxt per hektar för Baltikum jämfört med Sverige. FOTO: Skogsfond Baltikum

Enligt Carl Olén visar Baltikum, om man ser till dagens priser, upp till dubbel lönsamhet från avverkningar och upp till fem gånger så mycket skogsmark och skogstillväxt per investering jämfört med Sverige.

Nyemission på gång

Skogsfond Baltikum bildades för ett år sedan och fick sitt marknadsföringstillstånd i maj i år. Efter sommaren satte arbetet med att förvärva skogsmark i Lettland i gång. Hittills har Skogsfond Baltikum förvärvat 670 hektar skogsmark, fördelat på 28 fastigheter, för 1,4 miljoner euro i Lettland. 223 privatpersoner tecknade aktier i bolagets första nyemission i somras. Nu pågår en nyemission om högst 104 miljoner euro.

– Vårt lokala förvärvsteam i Lettland är erfaret. Vi har tidigare genomfört historiska förvärv på över 56 000 hektar skogsmark i Baltikum, säger Carl Olén.

LÄS MER: SCA köper mer skog i BaltikumLÄS MER: SCA köper 10 000 hektar i Lettland

FAKTA: Skogsfond Baltikum

Fonden övervakas av Finansinspektionen Sverige och förvaltare är AIFP Baltic Asset Management AS i Lettland.

Fondens löptid: 8 år

Minsta investering: 10 aktier (10 400 kronor)

Målavkastning; 7-9 procent genomsnittlig årlig nettoavkastning

Skogsinnehav i november 2019: 670 hektar

Aktieägare efter nyemission juni 2019: 223

En nyemission pågår fram till och med den 12 december 2019.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen