Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 juli 2017

Avverkningstak kryper allt närmare

EU:s miljöutskott röstade i dag, tisdag, om klimatförordningen LULUCF som innehåller förslag på referensnivåer för hur mycket skog varje enskilt medlemsland får avverka innan det anses vara negativt för klimatet. Med 38 röster för och 29 emot, står det nu klart att den föreslagna nivån kommer att baseras på hur avverkningen sett ut 2002-2012.

FOTO: Rolf Segerstedt

Såväl EU-parlamentets industriutskott som jordbruksutskott har tidigare röstat för att medlemsländerna själva ska få fastställa sina skogliga referensnivåer.

Den stora frågan har varit om referensnivån ska baseras på historiska avverkningsnivåer eller inte. I dagens omröstning röstade 38 representanter för ett avverkningstak baserat på historiska nivåer, medan 29 röstade mot.

LÄS MER: Sverige på åhörarplats när EU pratar avverkningstak

Det innebär att avverkningen i de olika medlemsländerna 202-2030 kommer att regleras utifrån hur det sett ut historiskt mellan åren 2002 och 2012.

”Medlemsstaterna måste få möjlighet att själva få använda sina skogar för att kunna utveckla en fossilfri bioekonomi och skogsägarna måste kunna utveckla sin skogsnäring. Det är den bästa långsiktiga strategin om man ska kunna ta till vara skogens klimatfördelar”, kommenterar Emma Berglund, generalsekreterare för det europeiska familjejordbrukets konfederation, CEPF, i Bryssel.

LÄS MER: Positiva tongångar om självbestämmande av avverkningstak

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen