Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 juli 2018

"Avverkningsstopp ekonomisk katastrof för Sverige"

Många skogsmaskiner står still under torkan på grund av brandrisken. Nu oroas industrin över vad ett långvarigt stpopp kan komma att leda till.

 Vid markberedning är det stor risk för brand.
Vid markberedning är det stor risk för brand. FOTO: Per Jonsson

Brandrisken har gjort att flera avverkningar stoppas runt om i landet. I Götaland har Södra skogsägarna tvingats stoppa sitt arbete helt inom vissa områden, skriver Skog supply.

– Vi fattar nya beslut löpande dag för dag med utgångspunkt i aktuellt läge och förutsättningar. Risken för brand är störst på eftermiddagen, när sol och vind har torkat upp den fuktiga marken. Vi följer SMHIs brandriskprognos mycket noga för att ha med det i våra riskbedömningar, säger Sofia Petersson, virkeschef på Södra Skog till Skog Supply.

Avverkar nattetid

För att förhindra brand flyttas maskiner till områden med lägre risk, man tar av band och kedjor från maskinerna, använder brandvakt och bevakning och kör på natten.

– Avverkning nattetid är en åtgärd som används i viss utsträckning just nu, men Södra undersöker också möjligheten att utvidga denna verksamhet, säger Sofia Petersson.

”Ekonomisk katastrof”

Även på Svea Skog är man orolig över den höga brandrisken vid avverkning och vad det kan leda till.

– Skogsnäringen sysselsätter mycket folk och är en viktig exportvara. Ett långvarigt virkesstopp skulle vara en ekonomisk katastrof för Sverige, säger Helene Bergström, Resultatområdeschef Norra Bergslagen på Svea Skog till Skog Supply.

Enligt henne står redan merparten av skogsmaskinerna stilla just nu på grund av semestrar, men på måndag kommer många tillbaka till arbetet.

Brandvakt på plats

– Det börjar bli lite olustigt. Om värmen håller i sig får vi ta beslut då om vi ska ha avverkningsstopp eller inte. Det kommer bli tuffa beslut, men vi sätter säkerheten främst, säger Helene Bergström.

Även Sveaskog arbetar på natten, och man har med sig vatten och brandutrustning. Efter varje pass stannar en brandvakt kvar för att säkerställa att det inte börjar brinna.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen