Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 juli 2018

Avverkningsförbud tvingar Anders till Arbetsförmedlingen

Skogsstyrelsen förbjöd nyligen Anders Göransson att avverka på grund av förekomst av lavskrika. Samtidigt medger myndigheten att antalet lavskrikerevir i området är osäkert. Beslutet tvingar Anders Göransson att gå till Arbetsförmedlingen.

 Den 2 juli i år förbjöds heltidsskogsbrukaren Anders Göransson att avverka tio hektar granskog på sin fastighet i Vallsta, Hälsingland. Nu tvingas han söka nytt jobb.
Bild 1/2 Den 2 juli i år förbjöds heltidsskogsbrukaren Anders Göransson att avverka tio hektar granskog på sin fastighet i Vallsta, Hälsingland. Nu tvingas han söka nytt jobb. FOTO: Mats P Ostelius
 Jonas Löfstedt.
Bild 2/2 Jonas Löfstedt. FOTO: Skogsstyrelsen

– Jag kan inte fortsätta att bedriva skogsbruk när jag får förbud hela tiden. Jag får hela min månadslön från skogen. Nu får jag skriva in mig på Arbetsförmedlingen och försöka hitta ett annat jobb. Jag tänker inte sitta med armarna i kors och vänta på att Kronofogden ska komma, säger Anders Göransson.

Förbudet utfärdades förra veckan med stöd av Artskyddsförordningen och någon ekonomisk ersättning utgår inte, som Land Skogsbruk rapporterade om.

Hävdar att reviren minskar

Som Land Skogsbruk tidigare också har rapporterat om är att Anders Göransson inte är den enda skogsägaren i området som fått avverkningsförbud. Ytterligare fyra förbud har utfärdats varav tre avgörs i Mark- och miljödomstolen i höst.

Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen har i domstol hävdat att antalet lavskrikerevir har minskat från 23 stycken i början av 1990-talet till 11 stycken 2017. Siffrorna bygger på uppgifter från en enskild medlem i Bollnäs fågelklubb.

Läs mer: Fågelklubbens uppgifter stoppar nya avverkningar

Men Anders Göransson har granskat uppgifterna och kommit fram till att antalet revir varierat mellan 7 och 12 stycken mellan 1992 och 2017. Han hävdar därmed att antalet revir varit relativt konstant under perioden. Anders Göranssons granskning är, utan invändning, dubbelkollad av den handläggare på Skogsstyrelsen som ansvarar för ärendet.

– Man måste ju räkna hur många revir som varit bebodda samtidigt under varje enskilt år, inte hur många som har funnits totalt sett. Fåglarna kan ju överge ett revir och bosätta sig i ett annat, säger Anders Göransson.

”Oklart hur många revir det finns”

I en mejlkonversation mellan Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen konstaterar involverade tjänstepersoner att slutsatsen om minskningen av antalet revir bygger på en ”tankevurpa”. Och någon revirminskning framförs inte som skäl i de senaste avverkningsförbuden.

– Det är osäkert exakt hur många revir det finns, så är det ju, säger Jonas Löfstedt, regionchef på Skogsstyrelsen.

Ändå fattar ni beslut om förbud.

– Ja, för att vi, liksom Artdatabanken, bedömer att det handlar om äldre skogar som är viktiga för att lavskrikan ska kunna fortsätta att finnas i den här geografin. Det finns lavskrikor i området även om vi inte vet exakt hur många de är. Det är redan hårt hugget där och som vi tolkar lagstiftningen får man inte påverka fågelns livsmiljöer negativt, säger Jonas Löfstedt.

Andra förbudet

Det här är andra gången Anders Göransson förbjuds att föryngringsavverka med hänvisning till lavskrikan och Artskyddsförordningen. Skogsstyrelsen backade från det första förbudet från 2016 och han kunde avverka hösten 2017. Det innebar en intäkt på 450 000 kronor i företagandet som kom ett år senare än planerat.

Det senaste förbudet gäller tio hektar slutavverkningsmogen granskog, som om den ändå avverkades skulle ge Anders Göransson en miljon kronor i böter. Som företagare hade han kalkylerat med att avverkningen skulle ge en intäkt på 900 000 kronor.

Detta har hänt

Här är turerna i det ärende som gäller Anders Göranssons senaste avverkningsförbud.

2017:

Oktober: Avverkningsanmäler 10 hektar äldre granskog.

December: Ombeds avvakta avverkning då den kan bryta mot Artskyddsförordningen. Skogen tros vara viktig för lavskrikans fortlevnad i området.

2018:

Januari–juni: Skogsstyrelsen utreder om förbud ska utfärdas eller inte. Bland annat inväntas ett utlåtande från Artdatabanken (SLU).

Juli: Anders Göransson förbjuds att avverka det avverkningsanmälda beståndet. Han lär överklaga beslutet, vilket i så fall innebär en ny långdragen rättsprocess mot Skogsstyrelsen.

Läs mer: Formella fel och oenighet rör till lavskrikefallet

Relaterade artiklar

Till toppen