Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 maj 2019

Avverkningsanmälningarna fortsätter öka

Den avverkningsanmälda arealen i april är den näst högsta på 12 år och 13 procent högre jämfört med april i fjol. Det visar ny statistik från Skogsstyrelsen.

 Avverkningsanmälningarna fortsätter att öka.
Avverkningsanmälningarna fortsätter att öka. FOTO: Staffan Claesson

Arealen som skogsägare anmäler för avverkning fortsätter att öka. Enligt skogsstyrelsen är en viktig orsak granbarkborrens angrepp. Den totala anmälda arealen i april för hela landet uppgick till 17 364 hektar. Det är den högsta noteringen för hela landet i april månad på fyra år och den näst högsta på tolv år.

Ökar i söder

Skogsstyrelsens statistik visar att den anmälda arealen ökade i alla landsdelar förutom Norra Norrland där den minskade med 40 procent till 2 733 hektar. I Södra Norrland ökade den anmälda arealen med 41 procent och uppgick till 4 356 hektar. I Svealand var ökningen 31 procent och uppgick till 4 794 hektar och i Götaland var ökningen 35 procent och arealen 5 482 hektar.

Störst ökning i Blekinge

När man bryter ner siffrorna på länsnivå ser man att den anmälda avverkningsarealen ökade i 18 av 21 län. Största ökningen hittar man i Blekinge län med nästan en tredubbling av den anmälda arealen och i Kalmar län dubblerades den anmälda arealen. Det är den högsta noteringen för april månad sedan 2007 för dessa två län. Anmälningarna ökade också mycket i Västernorrlands och Värmlands län med 60 respektive 55 procent.

Minskar i norr

I tre län minskade dock den avverkningsanmälda arealen i april i år jämfört med april 2018. I Västerbottens län minskade den med 44 procent och Norrbottens län minskade den med 36 procent. I Uppsala län var minskningen 13 procent.

Ökning totalt

Statistiken från Skogsstyrelsen visar att det totalt hittills i år har anmälts 79 534 hektar för avverkning. Det är 22 procent mer än under de fyra första månaderna förra året.

LÄS MER: Fler anmälde avverkning efter borrar och stormar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen