Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 maj

Avverkningsanmälningarna fortsätter öka

Den avverkningsanmälda arealen i april är den näst högsta på 12 år och 13 procent högre jämfört med april i fjol. Det visar ny statistik från Skogsstyrelsen.

 Avverkningsanmälningarna fortsätter att öka.
Avverkningsanmälningarna fortsätter att öka. FOTO: Staffan Claesson

Arealen som skogsägare anmäler för avverkning fortsätter att öka. Enligt skogsstyrelsen är en viktig orsak granbarkborrens angrepp. Den totala anmälda arealen i april för hela landet uppgick till 17 364 hektar. Det är den högsta noteringen för hela landet i april månad på fyra år och den näst högsta på tolv år.

Ökar i söder

Skogsstyrelsens statistik visar att den anmälda arealen ökade i alla landsdelar förutom Norra Norrland där den minskade med 40 procent till 2 733 hektar. I Södra Norrland ökade den anmälda arealen med 41 procent och uppgick till 4 356 hektar. I Svealand var ökningen 31 procent och uppgick till 4 794 hektar och i Götaland var ökningen 35 procent och arealen 5 482 hektar.

Störst ökning i Blekinge

När man bryter ner siffrorna på länsnivå ser man att den anmälda avverkningsarealen ökade i 18 av 21 län. Största ökningen hittar man i Blekinge län med nästan en tredubbling av den anmälda arealen och i Kalmar län dubblerades den anmälda arealen. Det är den högsta noteringen för april månad sedan 2007 för dessa två län. Anmälningarna ökade också mycket i Västernorrlands och Värmlands län med 60 respektive 55 procent.

Minskar i norr

I tre län minskade dock den avverkningsanmälda arealen i april i år jämfört med april 2018. I Västerbottens län minskade den med 44 procent och Norrbottens län minskade den med 36 procent. I Uppsala län var minskningen 13 procent.

Ökning totalt

Statistiken från Skogsstyrelsen visar att det totalt hittills i år har anmälts 79 534 hektar för avverkning. Det är 22 procent mer än under de fyra första månaderna förra året.

LÄS MER: Fler anmälde avverkning efter borrar och stormar

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen