Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 augusti

Avkastning till låg risk bakom AMFs skogsköp

En rimlig avkastning i förhållande till risken och en diversifierad investeringsportfölj. Så motiverar försäkringsbolaget AMF Pension köpet av Bergvik Skog Öst AB med över 300 000 hektar skogsmark.

 AMF Pension köpte nyligen över 300 000 hektar skog av Billerud Korsnäs. Motivet: en rimlig avkastning i förhållande till risken.
AMF Pension köpte nyligen över 300 000 hektar skog av Billerud Korsnäs. Motivet: en rimlig avkastning i förhållande till risken. FOTO: Ulf Aronsson

– Vi förvaltar pensionen åt fyra miljoner sparare. Det är ett långsiktigt och stort ansvar. Vi ser att skog kan ge en rimlig avkastning i förhållande till risken. Vi anser också att skog är en bra komplettering i vår investeringsportfölj, det är bra att portföljen diversifieras, säger Katarina Romberg, chef för alternativa investeringar på AMF, till Skogen.

90 procent skog

Land Skogsbruk har tidigare rapporterat om köpet där AMF Pension tar över 90 procent av skogsmarken i Billerud Korsnäs-ägda bolaget Bergvik Skog Öst AB, en kvarleva av det numera upplösta Bergvik Skog AB.

Billerud Korsnäs kvarstår som ägare med de resterande tio procenten. I affären överlåts 317 000 hektar skog, varav 295 000 hektar utgörs av produktiv skogsmark. Köpeskillingen uppgick till 12,2 miljarder kronor eller 38 500 kronor per hektar.

LÄS MER: Billerud Korsnäs säljer Bergvik Skog till AMF

Virkesleveranser

Parterna har också tecknat ett avtal som garanterar Billerud Korsnäs en virkesförsörjning på runt en miljon kubikmeter per år de närmaste 15 åren. Det motsvarar hela den avverkade virkesvolymen på AMFs skogsinnehav och cirka 10 procent av Billerud Korsnäs totala råvarubehov.

Billerud Korsnäs uppges också ha förköpsrätt om AMF i en framtid skulle besluta att sälja skogsinnehavet. Den aktuella marken ligger i Gästrikland, Dalarna och Hälsingland.

Inga förändringar

Till Skogen säger Katarina Romberg att inga större förändringar är att vänta när det gäller bolagets skötsel av markinnehavet. Sofia Berg, tidigare chefsjurist på Bergvik Skog, blir ny VD i Bergvik Skog Öst AB.

LÄS MER: Billerud köper Bergvik Skog Öst

Relaterade artiklar

Till toppen