Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 augusti 2017

Åtalas för björnåtel och åtelkamera

En 38-årig man från Örnsköldsvik åtalas misstänkt för grovt jaktbrott sedan han lagt ut otillåten åtel till björn och riggat upp en kamera.

 Tillsynen skärps på björnjakt.
Tillsynen skärps på björnjakt. FOTO: Mostphotos

I onsdags inleddes rättegången vid Ångermanlands tingsrätt mot en 38-årig man från Örnsköldsvik som misstänks för grova jaktbrott.

Han misstänks för att ha lagt ut förbjuden åtel med bland annat rester av tamdjur och frukt för att locka till sig björnar. Detta ska ha skett i samband med björnjakt under de senaste två åren, uppger SVT Västernorrland.

Grovt jaktbrott

Platserna ska enligt åtalet ha övervakats med kameror, utan tillstånd från länsstyrelsen, och som sänt bilder när björnar rört sig där till mannens mobil.

Mannen står åtalad för grovt jaktbrott och brott mot kameraövervakningslagen.

– Han har erkänt att han satt upp två kameror som han inte har haft tillåtelse att göra, men han förnekar övrig misstänkt brottslighet – de påstådda grova jaktbrotten, säger 38-åringens advokat Jonas Vedin.

Tydliga bilder

Men åklagaren å sin sida tycker att bevisningen är stark.

– Vi har väldigt tydliga bilder i åtelkamerorna på hur den misstänkte går och lägger ut saker på de här ställena och hur det kommer björnar i kamerorna. Inom några timmar kommer det jakthundar och jägare med gevär på ryggen till platsen. Sedan är det två björnar som sköts 2015 och 2016 där man har hittat rester från åtel i björnarna, säger åklagaren Christer B Jarlås vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Fler händelser

Enligt Christer B Jarlås är det generellt ett ökande problem med otillåten åtel och andra otillåtna metoder vid björnjakt.

– Vi tittar på händelser på flera håll i landet, bland annat i Västerbotten, säger han och menar att det är ett problem att kvoterna för björnjakten så snabbt blir fyllda samtidigt som man hittar till exempel hundmat i björnarnas magar.

Skärper tillsynen

Länsstyrelsen i Västernorrland skärper därför, tillsammans med polisen, tillsynen av björnjakten, där man i vissa fall även använder motorfordon och andra oetiska metoder.

– De allra flesta sköter det här på ett bra sätt men det finns tyvärr avarter av björnjakt och om vi får nys om att det sker kommer vi att skärpa tillsynen på de ställena och även polisen kommer att ha ögonen på det, säger Lars Wiklund, vilthandläggare vid länsstyrelsen.

Läs mer: Björn attackerade två jägareÅrets björnjakt är igång

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen