Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 maj 2018

Artskyddsförordningen ses över

Plötsligt händer det. Regeringen tillsätter en särskild utredning för att se över den omstridda artskyddsförordningen.

 Karolina Skog.
Karolina Skog. FOTO: Rolf Segerstedt

Den samlade skogsnäringen har länge begärt att regeringen ska se över artskyddsförordningen, lagstiftnigen som gett markägare avverkningsförbud till följd av förekomst av svamparten bombmurkla samt fågelarterna lavskrika och tjäder. Markägarna har dessutom nekats ekonomisk ersättning i samband med förbuden. I lavskrikefallet väntar markägarna fortfarande på besked i en pågående domstolsprocess.

Uppmanats sedan länge

Även Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har sedan länge uppmanat regeringen att se över förordningen. Fram till i dag har regeringen dock nekat en översyn.

– Som miljöminister vill jag ju självklart att den markägare som sköter sin skog på ett sätt som bevarar hotade arter ska kunna kombinera det med god ekonomi i sin näringsverksamhet. Grunden för att det ska vara möjligt är att regelverket är tydligt och förutsägbart, säger miljöminister Karolina Skog till Sveriges Radio.

Läs mer: Sven Erik Hammar: ”Har tagit lång tid”

Alla förlorar

Karolina Skog säger vidare att alla, såväl markägare som miljörörelse, förlorar på den otydlighet som finns i dagens regelverk.

– Jag tror det är en anledning till att vi har ett högt tonläge i debatten, säger miljöministern.

Läs mer: Riksdagen går emot regeringen i skogspolitikenFågelklubbens uppgifter stoppar nya avverkningarFormella fel och oenighet rör till lavskrikefallet

Relaterade artiklar

Till toppen