Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 december 2019

Artificiell intelligens ska upptäcka lärksäcksmal

Skogsstyrelsen ska ta fram en metod som med hjälp av artificiell intelligens identifierar lärkträd som skadats av skadeinsekten lärksäckmal. Ambitionen är att lösningen i förlängningen ska kunna användas för att upptäcka även andra skogsskador.

 Lärksäcksmal kan drabba lärk och nu ska man med hjälp av artificiell intelligens identifiera träd som skadats av malen.
Lärksäcksmal kan drabba lärk och nu ska man med hjälp av artificiell intelligens identifiera träd som skadats av malen. FOTO: Ann Lindén

Med hjälp av drönarbilder görs märkningar på trädnivå för att lära modellen att identifiera alla lärkträd och klassificera dem som friska eller skadade.

Projektet ska bidra till att angrepp av lärksäckmal åtgärdas tidigare. Både datan och den färdiga modellen som ska upptäcka skador kommer dessutom att göras tillgängliga för användare utanför Sverige. På så sätt ska projektet bidra till en ökad förståelse på global nivå för de skador som lärksäckmalarna orsakar.

Bidrag från Microsoft

− Skogsstyrelsen har som första organisation i Sverige fått bidrag från Microsofts AI for Earth-program. Därför kan vi accelerera projektet eftersom det ger oss möjlighet att köra tunga beräkningar kopplade till artificiell intelligens med den senaste tekniken, säger Halil Radogoshi, projektledare.

Landets just nu största skador av lärksäckmal finns i sydöstra Västergötland. Omkring 1 600 drönarbilder över detta område används för att göra fler än 40 000 märkningar som ska lära modellen att identifiera alla lärkträd och klassificera dem som friska eller skadade.

 Med hjälp av drönarbilder görs märkningar på trädnivå för att lära modellen att identifiera alla lärkträd och klassificera dem som friska eller skadade.
Med hjälp av drönarbilder görs märkningar på trädnivå för att lära modellen att identifiera alla lärkträd och klassificera dem som friska eller skadade. FOTO: Skogsstyrelsen

FAKTA: Lärksäcksmal

Lärksäckmalen är en liten fjäril som förekommer i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten och orsakar skador på lärk.

Insekten är mer aggressiv i de delar av Europa som har ett varmare klimat, men skadorna av lärksäckmalarna befaras öka även i Sverige som en konsekvens av klimatförändringarna.

Fler projekt med AI

Tanken är att Skogsstyrelsen ska kunna använda kunskapen i större projekt framöver och använda samma upplägg för att hantera även andra skogsskador.

− Ett första nästa steg kan vara att identifiera almsjukedrabbade almar på Gotland. I förlängningen är målet att hitta skador av granbarkborre i tid för att göra en effektiv bekämpning, men det är en lång väg dit, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

Projektet pågår till februari 2020. Skogsstyrelsen prövar artificiell intelligens på fler områden, exempelvis i arbetet mot granbarkborren där man istället för drönarbilder använder satellitbilder.

LÄS MER: Kampen mot granbarkborren trappas upp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen