Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 juni 2019

Årets Skogsnolia har öppnats

Idag torsdag öppnar Skogsnolia 2019. Projektledaren Kristin Olsson menar att alla utställare som förväntas vara med på en viktig skogsmässa är med på mässan.

 Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia.
Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia. FOTO: Gunnar Andersson

Med över 200 utställare förväntas ungefär 13 000 besökare under den tre dagar långa mässan.

– Utbudet av utställare och aktiviteter är fantastiskt, säger Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia.

Invigningstal

Under mässans invigning talade både Kristina Yngwe (C), ordförande för miljö- och jordbruksutskottet och Carina Håkansson, VD på Skogsindustrierna.

– Jag har inte haft möjligheten att besöka Skognolia tidigare men är glad över att jag nu får chansen, säger Kristina Yngwe.

I sitt invigningstal lyfte Yngwes fram hur viktig skogsbranschen är och betydelsen för omställningen till ett biobaserat samhälle. Samtidigt betonade hon behovet av långsiktigt tydliga spelregler och en förändrad skogspolitik. Äganderätten och frågan om hur skogens naturvärden ska skyddas var två frågor Kristina Yngwe lyfte fram.

– Om fyra år när Skogsnolia hålls nästa gång hoppas jag att vi har en ny skogspolitik på plats, säger Kristina Yngwe.

 Skogsindustriernas VD Carina Håkansson och Kristina Yngwe (C), ordförande för miljö- och jordbruksutskottet invigningstalade på Skogsnolia 2019.
Skogsindustriernas VD Carina Håkansson och Kristina Yngwe (C), ordförande för miljö- och jordbruksutskottet invigningstalade på Skogsnolia 2019. FOTO: Gunnar Andersson

Lyfter fram jämställdhet

Årets Skogsnolia har en tydlig inriktning mot jämställdhet. Målet är att anordna världens mest jämställda skogsmässa.

– Det finns bara fördelar med en mer jämställd bransch. Företagen blir lönsammare, kopplingen mellan produkt och konsument blir bättre och det blir enklare att hitta rätt kompetens, säger Kristina Yngwe.

En bransch för alla

Skogsindustriernas VD Carina Håkansson valde också att prata om bland annat jämställdhet i sitt invigningstal.

– Jag har varit med i 40 år av jämställdhetsutveckling, men ändå känner jag att det är nu det händer. Det är viktigt att skogsbranschen är för alla och jag uppskattar verkligen initiativet att Skogsnolia ska vara en mötesplats för alla, säger hon.

Alla stora maskintillverkare

Skogsnolia har i år bytt plats till nytt område som ligger i Håknäs knappt 3 mil väster om Umeå. Markvärd är liksom tidigare år Holmen Skog. Anledningen till att Skogsnolia bytt plats är demokörningen av skogsmaskiner. På Skogsnolia kan man se skogsmaskiner från alla de stora tillverkarna i arbete. Det betyder att John Deere, Komatsu Forest, Ponsse, Rottne, Eco Log och Gremo är på plats.

LÄS MER: Skogsnolia laddar för intensiva dagar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen