Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 mars 2018

Länsstyrelsen hårdreglerar skoterkörning i Åre och Härjedalen

Länsstyrelsen i Jämtlands län förbjuder skoterkörning utanför skoterleder, med vissa undantag.

FOTO: Istock

Länsstyrelsen har från den 1 mars beslutat att reglera skotertrafiken Åre och Härjedalens kommuner, i områden som tidigare varit relerade av kommunerna. I praktiken innebär det att ​skoterkörning blir förbjudet utanför skoterleder, med vissa undantag. Enligt Länsstyrelsen motiveras föreskrifterna av konsekvensutredningar som har gjorts för respektive kommun.

Brister i lagen

Bakgrunden till beslutet är att regeringen under senhösten i fjol upptäckte brister i terrängkörningslagen. Bristerna innebar att kommunernas egen skoterreglering inte var giltig. Ett exempel är när Härjedalens kommun, visade det sig, olagligt hade bötfällt skoteråkare under 17 års tid, skriver Östersundsposten.

Angeläget att reglera

Länsstyrelsen har bedömt det som angeläget att skotertrafiken regleras inom områden som tidigare varit reglerade, fram tills att kommunerna får rätten att fatta egna regleringsbeslut. Konsekvensen av beslutet blir att skoterkörning förbjuds utanför skoterleder i Åre och Härjedalen, med vissa undantag som finns angivna på Lässtyrelsens hemsida.

Undantagen avser exempelvis markägare, nyttjande, skötsel och tillsyn, samt stugägare, preparering av skidspår och skidbackar, samt underhåll av skoterleder och körning på sjöis.

Här finns föreskrifterna för Åre och Härjedalens kommuner.

LÄS OCKSÅ: LRF: Stoppa kaoset med snöskotrarna

Relaterade artiklar

Till toppen