Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 september 2018

Är implementeringen av Artskyddsförordningen rättssäker?

Land Skogsbruk reder ut var de olika partierna står i fyra frågor som är särskilt viktiga för skogsbruket och skogsägare.

 Skogsägarna Per-Olof Löfgren och Lars Göran Mårtensson i Vallsta utanför Bollnäs förbjuds avverka skog eftersom den lilla kråkfågeln lavskrika finns på deras marker.
Skogsägarna Per-Olof Löfgren och Lars Göran Mårtensson i Vallsta utanför Bollnäs förbjuds avverka skog eftersom den lilla kråkfågeln lavskrika finns på deras marker. FOTO: Katarina Hansson

Är implementeringen av Artskyddsförordningen rättssäker? Om nej, vad krävs för att den ska bli det?

FOTO: Vänsterpartiet

Vänsterpartiet, Jens Holm, miljö- och klimatpolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Vi förutskickar inga ändringar i dagsläget.

FOTO: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna, Åsa Westlund, miljö- och klimatpolitisk talesperson, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Artskyddsförordningen är Sveriges implementering av art- och livsmiljödirektivet. En översyn av Artskyddsförordningen är beslutad av regeringen och ska nu göras.

FOTO: Miljöpartiet

Miljöpartiet, Stina Bergström, talesperson för jordbruk och skogsbruk, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Det dröjde innan EU:s direktiv om art- och habitat samt fåglar började användas på skogsbruksmark. Regeringen har tillsatt en utredning för att säkerställa att tillämpningen är tydlig

FOTO: Centerpartiet

Centerpartiet, Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson, vice ordförande i EU-nämnden, suppleant i miljö- och jordbruksutskottet.

– Inte tillräckligt rättssäker, därför vill Centerpartiet att det görs en översyn av hur art- och habitatdirektivet implementerats i artskyddsförordningen.

FOTO: Liberalerna

Liberalerna, Lars Tysklind, miljö-klimat och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Det behövs en översyn av artskyddsförordningen för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker.

FOTO: Kristdemokraterna

Kristdemokraterna, Magnus Oscarsson, landsbygds- och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Nej, i dagsläget innebär tillämpningen av artskyddsförordningen stor osäkerhet. KD föreslår att en parlamentarisk utredning tillsätts för att titta på bland annat Artskyddsförordningen och nyckelbiotoper.

FOTO: Moderaterna

Moderaterna, Maria Malmer Stenergard, miljö- och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Nej, implementeringen är varken rättssäker eller effektiv, vilket även ansvariga myndigheter har konstaterat. Därför har Moderaterna flera gånger krävt att artskyddsförordningen ska ses över snarast.

FOTO: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna, Runar Filper, landsbygdspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Nej. Det är dags för regeringen att skriva om artskyddsförordningen. Sverige bör istället sätta upp egna mål för bevarandet utifrån nationella definitioner och utvärdera naturvårdsarbetet mot dessa mål.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen