Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 november 2017

App kontrollerar virkesbilar i Rumänien

I Rumänien kan vem som helst kontrollera en virkestransport. Det är bara att skriva in lastbilens registreringsnummer i en app för att få fram uppgifter om tillstånd. Målet är att motverka illegal huggning i skogen.

 Dan Mihali är vice ordförande i en skogsägarförening i Borsa i norra Rumänien.
Bild 1/2 Dan Mihali är vice ordförande i en skogsägarförening i Borsa i norra Rumänien. FOTO: Henrik Dammberg
 Genom att skriva in transportens registreringsnummer i en app kan man se om den har tillstånd att köra virke en speciell dag och hur mycket.
Bild 2/2 Genom att skriva in transportens registreringsnummer i en app kan man se om den har tillstånd att köra virke en speciell dag och hur mycket. FOTO: Henrik Dammberg

Problemen med olagliga avverkningar är stora i Rumänien. Det handlar dels om rena stölder och dels om skogsägare som tar ner sin egen skog utan tillstånd.

Skogsägaren Dan Mihali berättar att det är svårt att få polisen att rycka ut till pågående illegala trädfällningar. Det kan bero på att det är långa avstånd, svårt att hitta i skogen och att polisen inte hinner.

Kontrollerar transporter

Men allt virke måste forslas till något sågverk och då används det allmänna vägnätet. Därför har rättsväsendet inriktat in sig på att kontrollera transporterna, med hjälp av allmänhetens ögon och en app i mobilen.

– Det här är det bästa som hänt skogsbruket, säger Dan Mihali, som är vice ordförande i en skogsägarförening i Borsa i norra Rumänien.

Lite överträdelse

Utanför staden möter vi en lastbil med grantimmer. Dan Mihali plockar snabbt upp telefonen och kollar registreringsnumret på appen. Fordonet har tillstånd för att köra 25 kubikmeter virke denna dag.

– Det såg ut som om den hade för stor last. Men lagöverträdelsen är nog för liten för att polisen ska beslagta transporten i det här fallet, säger Dan Mihali.

Ringt polis 30 gånger

Tjänsten har funnits i snart två år och skogsfolk som Land Skogsbruk talar med menar att den gör skillnad. Dan Mihali säger att han använt den säkert 30 gånger och ringt polisen. En gång vet han att polisen ryckte ut.

– När jag hade pratat med polisen glömde de att lägga på luren. Jag hörde då hur befälet beordrade en patrull att åka ut och konfiskera både virke och lastbil. Chauffören skulle få böter, sa de, säger Dan Mihali.

Utbredd korruption

Korruptionen är utbredd i det rumänska samhället, och det kan ställa till det för kontrollerna. Det har nämligen visat sig att det företag som vann upphandlingen om app-tjänsten mutade sig till uppdraget.

– Vi får se hur det går. Jag hoppas att appen kommer att finnas kvar, säger Dan Mihali.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen