Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 mars 2018

Anrik fabrik gör 30 miljarder tändstickor

Tidaholm

Runt 30 miljarder tändstickor ur 75 000 aspstockar i 750 miljoner askar. Det producerar Swedish Match årligen i den 150-årsjubilerande tändsticksfabriken i Tidaholm. 60 procent exporteras utanför Europa, i hög grad till utvecklingsländer.

 Jonas Nordqvist, platschef, Swedish Match Tidaholmsfabriken.
Jonas Nordqvist, platschef, Swedish Match Tidaholmsfabriken. FOTO: Mats P. Ostelius

I förra delen av Land Skogsbruks tändsticksserie besökte vi Swedish Matchs fabrik i Vetlanda. Där tillverkas råämnen till tändstickor, splint, liksom tryckta ytteraskämnen. Produkterna skickas till bolagets fabrik i Tidaholm där färdiga tändstickor tillverkas och förpackas för export ut i vida världen.

– Vi har 10 produktionslinjer beroende på vilket askformat vi kör. Totalt har vi 10 olika askformat som matchar 8 olika tändsticksstorlekar i längdintervallet 37-94 millimeter, säger Tidaholmfabrikens produktionschef, Jonas Nordqvist, när Land Skogsbruk besöker anläggningen.

2 procent säljs i Sverige

Av produktionen i Tidaholm säljs 98 procent utanför Sverige – 40 procent exporteras till övriga Europa, 60 procent exporteras till länder i Afrika, Centralamerika, Karibien, Oceanien och Mellanöstern, regioner som domineras av utvecklingsländer i varierande grad.

Att utvecklingsländer är stora tändsticksmarknader har sin förklaring, berättar Jonas Nordqvist. Här är behovet av att tända eld för ljus och värme större än i industriländer. Generellt minskar konsumtionen av tändstickor i takt med ökat välstånd. Därför sjunker konsumtionen i västvärlden stadigt med 5-10 procent per år, en nedgång som delvis också kan förklaras av konkurrens från olika typer av tändare.

– Vi måste ständigt bli effektivare, automatisera mer och hitta nya marknader. Men trots en långsamt nedåtgående trend är branschen konjunkturokänslig så vi har varit stabila genom åren, säger Jonas Nordqvist.

En sticka för britterna

Det är den så kallade säkerhetständstickan som helt dominerar världsmarknaden. Att den kallas just så beror på att en del av antändningsmaterialet finns på askens plån och den andra på stickan. Stickan kan därmed inte självantända. Men för den brittiska marknaden tillverkas ”Strike Anywhere”-tändstickor som kan tändas mot vilken sträv yta som helst.

– Jag vet inte varför britterna vill ha den sorten, men de är ju konservativa. Storbritannien är en viktig marknad för oss så vi fortsätter att tillverka den, säger Jonas Nordqvist.

Paraffinet brinner

När en tändsticka brinner är det inte primärt träet som brinner, vilket man lätt tror. Det beror på att träet, av säkerhetsskäl, impregneras med ammoniumfosfat (i Vetlandafabriken), en kemikalie som inte kan antändas. Det som brinner är i stället det paraffin som tändstickorna doppas i innan de ges knopp genom att doppas i en tändsats.

– Utan paraffinet slocknar lågan direkt, säger Jonas Nordqvist.

  • Inget svavel

Knoppen är den del av tändstickan som i folkmun brukar kallas för ”svavlet”.

– Men tändsatsen är svavelfri sedan mitten av 1990-talet. Dagens tändsats bygger på kaliumklorat, fältspat, järnoxid och röd fosfor, säger Jonas Nordqvist, som för övrigt är produktionschef för en fabrik med anor.

– Den grundades 1868 och fyller 150 år i år, vi firar bland annat med öppet hus den 26 maj, säger han.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen