Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 juli 2019

Angreppen spås bli dubbelt så stora som i fjol

Skogsstyrelsen bedömer att cirka fem miljoner kubikmeter skog kommer angripas av granbarkborre sommaren 2019. Det är dubbelt så mycket som i fjol, men långt i från skräckscenariot på 12-15 miljoner kubikmeter.

 Barkborredödad granskog.
Barkborredödad granskog. FOTO: Mats P. Ostelius

Markägarna får leva med angrepp de kommande åren. Det konstaterar Johan Harrysson som är distriktschef på Skogsstyrelsen i Blekinge och ordförande i styrgruppen med ansvar för barkborrebekämpningen i Götaland.

– Ja, vi har ju fler barkborrar nu än förra sommaren så det kommer att vara fortsatt kritiskt de kommande åren. Det krävs troligen flera regniga somrar i rad för att det här ska klinga av, säger han.

En prognos

Han betonar att volymen skadad skog på fem miljoner kubikmeter är en prognos.

– I september-oktober gör vi en riktig inventering och först då får vi mer tillförlitliga uppgifter, säger Johan Harrysson.

En andra svärmning?

Om det blir en andra svärmning, vilket troligen var fallet under fjolårets extremvarma sommar, återstår att se. Det relativt svala vädret och att vi nu får längre nätter talar emot en sådan utveckling.

– Det styrs bland annat av dygnslängden, säger Johan Harrysson.

LÄS OCKSÅ: Nu syns barkborreangreppen i granarnas kronor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen