Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 juli 2019

Angrepp av röd tallstekel i Österbotten

I Österbotten har stora angrepp av röd tallstekel observeras. Skogsägare i det drabbade området uppmanas att kontrollera sin skog.

 Röd tallstekel har observerats i Österbotten.
Röd tallstekel har observerats i Österbotten. FOTO: Karl Nilsson

Stora angrepp av röd tallstekel har observerats i Österbotten, Finland i år. Enligt Landsbygdens Folk är förekomsten av skadegöraren störst inåt landet, från Karleby åt Kaustbyhållet, men även inom Skogsvårdsföreningen Österbottens område som Pedersöre och Nedervetil.

Klena och bleka

Angrepp av röd tallstekel känns igen på att de angripna träden ser klena och bleka ut. Fjolårsbarren skadas och det är bara årets späda barr som finns kvar, men träden hämtar sig under sommaren.

– Det händer att några träd dör ut, men det är ofta svaga träd som inte heller i övrigt mår bra, säger skogsvårdsinstruktör Tom Finnilä vid Skogsvårdsföreningen Österbotten.

Drabbas till sist av virus

Insekten, som sitt namn till trots inte är röd, utan grågrön med mörkt huvud och mörka ränder längs ryggen och sidorna, är ganska vanligt förekommande. Att de kommer i massor som detta år brukar hända med 20-20 års mellanrum, skriver Landsbygdens Folk.

– Största skadan som tallstekeln kan ställa till med är en tillväxtförlust på ungefär 20 procent under sammanlagt fem års tid, uppger Tom Finnilä. Förr eller senare brukar insekten drabbas av en virusinfektion, och då slutar förekomsten i det närmaste på en gång.

Undvika att gallra

Nu uppmanas skogsägare att kontrollera sin skog och ett allmänt råd är att låta bli att röja eller gallra i en drabbad skog under några års tid, så att träden får tid att återhämta sig.

Läs mer: Ökade angrepp av tallstekel i södra SverigeBlandskog minskar risk för skadeinsekter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen