Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 oktober 2018

Almen på Gotland förlorad utan stöd

Arbetet på Gotland med att hålla almsjukan i schack är dyrt. Utan statligt stöd riskerar arbetet att gå till spillo, men nu finns farhågor att pengarna ska dras in.

FOTO: Set A Carlsson

Årligen kostar det runt fem miljoner kronor att bekämpa almsjukan på Gotland. De pengarna har tidigare kommit från ett EU-projekt där även Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket medverkat, skriver SVT Öst.

– Nu har vi har fått indikationer på att Naturvårdsverket tycker att det är mycket pengar, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef vid länsstyrelsens naturvårdsenhet

I ett försök att få fortsatt finansiering har hon skrivit till Naturvårdsverket och poängterat vikten av en långsiktig strategi för att hålla almsjukan borta.

– Vi har lyckats hålla sjukdomen stången ganska bra. Men om vi slutar med det nu är det ju som att kasta pengarna i sjön, säger Anna-Lena Fritz.

Redan på 1950-talet fanns almsjukan på fastlandet men länge höll Gotland almsjukan stången. Till sist kom den till ön, troligtvis med en transport med ved av alm där svamp och splintborrar fanns. Skalbaggarna har sedan flugit till levande, friska träd, ätit på barken och smittat träden.

Men tack det långsiktiga arbetet har Gotland kvar cirka 90 procent av almarna sedan utbrottet uppstod 2005. Till skillnad från Öland, som drabbades samtidigt, där finns bara tio procent av almarna kvar.

På fastlandet, i Skåne och Halland finns knappt almen kvar. Almskott kommer upp, men dör efter fem, sex år.

Om inte länsstyrelsen på Gotland fortsätter sitt arbete beräknar SLU att almen kommer att vara helt borta inom tio år.

– Man får ta bort de sjuka almarna och destruera dem, vi brukar elda upp träden. Vissa almar skjuter rotskott och då måste vi röja även runt själva moderträdet, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef vid Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

När det gäller särkilt skyddsvärda träd går det att vaccinera mot almsjukan. Men den behandlingen är dyr och måste göras varje år.

Almen är viktig i de gotländska ängsmiljöerna.

– Det går att plantera lind som ersättning, men linden har inte alls lika höga naturvärden som almen, menar Anna-Lena Fritz.

Fakta: Almsjuka

Almsjuka är en aggressiv svampsjukdom som kan ta död på ett träd på bara några veckor.

I första hand sprids sjukdomen av almsplintborre.

Svampen överförs till friska almar i samband med att nykläckta baggar äter i den tunna barken på tunna kvistar och därmed smittar träden.

I Sverige finns 5 arter splintborrar som lever på alm.

Sjukdomen sprids även via rotkontakt.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen