Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 januari 2014

Allt fler bygger med trästomme

Andelen nybyggda flerfamiljshus med trästomme ökar kraftigt. Även för småhusen är trenden positiv och TMF uppgradera nu sin prognos för nästa år.

Bild 1/4 FOTO: Petra Bindel
Bild 2/4 FOTO: Petra Bindel
Bild 3/4 FOTO: Petra Bindel
Bild 4/4 FOTO: Petra Bindel

När bostadsminister Stefan Attefall nyligen invigde världens första höghus helt i trä i Sundbyberg strax utanför Stockholm var det bara en del i en flerårig trend: Höga hus med trästomme.

Byggbolaget Folkhems nya åttavåningshus i Sundbyberg är världens högsta helt i trä. Stommar, fasader och till och med taket är i trä. Huset innehåller totalt 750 kubikmeter trä, vilket motsvarar 1 minuts tillväxt i de svenska skogarna. 

Under 2012 fanns 1 267 av landets nybyggda lägenheter i flerbostadshus i hus med just trästomme, vilket innebar en ökning med 44 procent jämfört med 2011. Under perioden 2007 till 2012 utgjorde flerbostadshus med trästomme i snitt 9 procent av det totala byggandet av flerbostadshus, enligt uppgifter från SCB .

Nu syns även tecken för en uppgång av småhusbyggandet, som domineras av trähus men legat på bottennivåer de senaste åren. Under januari till och med oktober i år ökade orderingången för trähusföretagen inom branschföreningen Trä- och Möbelföretagen (TMF) med 17 procent jämfört med motsvarande period i fjol. TMF höjer därför sin prognos till 4 500 påbörjade småhus i år och 5 000 påbörjade småhus 2014.

Relaterade artiklar

Till toppen