Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 31 juli 2018

Alliansens tio åtgärder för stärkt civil beredskap

Alliansen föreslår tio åtgärder för att stärka den svenska krisberedskapen. Bland annat vill man kraftigt utöka den nationella egna förmågan att bekämpa brand från luften.

Bild 1/2 FOTO: Patrik Österberg / IBL Bildbyrå
Bild 2/2

De fyra Allianspartierna lägger i dag fram tio förslag på åtgärder för att stärka Sveriges civila försvar för att kunna möta framtidens klimatförändringar och kriser.

– Vi tror inte att det är läge för nya stora omfattande utredningar just nu. Det är inte där det brister i Sverige just nu. utan det är dags att fatta politiska beslut efter säkert 20 eller 25 års underskattande av den civila beredskapens betydelse, säger moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och poängterar att förslagen framtagits från tidigare erfarenheter och inte utifrån lärdomar av sommarens bränder.

Kristersson betonar också att ett långsiktigt klimatarbete är absolut nödvändigt.

Bekämpa brand från luften

Bland annat vill Alliansen kraftigt utöka den nationella egna förmågan att bekämpa brand från luften. Man vill också införa ett statligt stöd för skogsbrandsbevakning där man bland annat vill ge ansvar till lokala flygklubbar för flygbrandsbevakning.

Ökat hemvärn och stärkt räddningstjänst

Partierna föreslår också att hemvärnets personal ökar från dagen 21 000 till 30 000 personer samt att räddningstjänsten stärks i hela landet.

För att mer effektivt kunna hantera en krissituation vill man även införa ett nationellt säkerhetsråd och en nationell krisfond med medel som kan gripa in när försäkringar inte gäller.

Förslaget innebär även att det ska gå snabbare att ändra lagar i krissituationer.

LÄS MER: Löfven lovar stötta branddrabbade skogsägareLÄS OCKSÅ: Skogsförsäkringar räddningsplankan för många skogsägare

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen