Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 februari 2019

Alliansen vilar - men här växer den vidare

När Alliansen bildades fick varje partiledare plantera ett träd hemma hos dåvarande centerledaren Maud Olofsson i Högfors. Den politiska alliansen mellan C, L, KD och M anses vara död - frågan är hur det gick för trädplantorna.

 Maud Olofsson vid träden som planterades när Alliansen bildades.
Maud Olofsson vid träden som planterades när Alliansen bildades. FOTO: Privat

Det var i augusti/september 2004 som partiledarna för C, M, FP och KD träffades hemma hos centerledaren i Högfors, några mil norr om Umeå.

Hur går det egentligen för de tallplantor ni planterade som symbol för alliansen. Lever de?

– Jo, träden har vuxit sig tre – fyra meter höga nu så man kan väl i alla fall säga att den gamla Alliansen lever och frodas, konstaterar Maud Olofsson och skrattar.

Det är ju tallplantor. Hur har de klarat sig undan betesskador?

– Det har de inte gjort. Jag och Fredrik (Reinfeldt) fick en del skador i början, och även Lars (Leijonborg) i viss mån, men vi har alla kommit igen starkt. Göran (Hägglund) är den som klarat sig helt utan skador. Han verkar helt oantastlig, säger en road Maud Olofsson.

Vem var det som kom på idén med att plantera träd?

– Det var faktiskt en kompis som sa att vi borde göra precis som vanligt när folk kommer på besök, låta dem få plantera ett träd.

Det blev ju stor uppmärksamhet kring mötet och trädplanteringen. Var det något ni hade räknat med?

– Då förstod vi inte fullt ut vilken symbolik planteringen skulle få men liksom talesättet ”den som planterar ett träd har inte levt förgäves”, tror jag faktiskt att trädplanteringen har fått större och större betydelse på många plan.

Kommer du ihåg något speciellt från planteringen?

– Träden är planterade ungefär en kilometer från gården i Högfors. Vi partiledare gick efter en fin gammal byväg och med alla journalister och fotografer var vi säkert 50 personer. Då brukar det vara ett väldigt springande och stressande, men på något sätt infann sig ett lugn bland alla. Det var väldigt speciellt.

Förutom träden för Göran Hägglund, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och Lars Leijonborg har även träd för Annie Lööf och Jan Björklund planterats när de blev partiledare.

Hur väl hade ni planerat mötet?

– Vi hade tänkt att mötet inte skulle vara offentligt och med media. Men när Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal nämnde att vi skulle träffas fick vi tänka om.

Vad tror du om framtiden för alliansen?

– När det gäller den politiska Alliansen vet jag inget om dess framtid, men den är definitivt i vila just nu. Det vi gjorde byggde på starka relationer med tillit och förtroende. Vi hade en positiv och gemensam bild av vad vi vill uppnå. Det är viktigt, konstaterar Maud Olofsson.

När Jan Björklund nu avgår som partiledare blir det bara Annie Lööf som fortfarande är aktiv i politiken. Hur kommer det att gå för tallarna i Högfors? Kommer även de att försvinna?

– Nej, inte inom de närmaste 100 åren. Som skogsägare tänker man långsiktigt så de kommer att få stå kvar. Vem vet, de kanske kan bli ett besöksmål i framtiden. Jag kan ju vara guide, säger Maud Olofsson.

LÄS MER: Centerns vänstersväng skadar skogen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen