Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 juli 2018

Alla brandbekämpningsplan lämnar Sverige

Sverige skickar hem de franska och portugisiska brandbekämpningsplanen och stoppar ett erbjudande från Turkiet.

FOTO: IBL

Regn under helgen och framgångar med brandbekämpning gör att läget i de stora skogsbränderna har förbättrats och nu är under kontroll, eller åtminstone hanterbart. I dagsläget finns fyra brandbekämpningsplan i Sverige, två franska och två portugisiska.

– De två franska brandbekämpningsplanen återvänder på tisdag. De portugisiska gör sin sista arbetsdag på tisdag och återvänder hem på onsdag, säger Gunno Ivansson, pressinformatör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Efterfrågade mer resurser

I torsdags meddelade MSB att de italienska brandflygplanen som har arbetat i Sverige skulle åka till Grekland för att bekämpa skogsbränderna där. MSB efterfrågade därefter mer resurser, vilket kom i form av franska och portugisiska brandflygplan och ett erbjudande från Turkiet som först blev accepterat i förra veckan.

Avböjer erbjudande

Erbjudande från Turkiet om att skicka skopande brandflyg till Sverige har nu avböjts, meddelar MSB. Planet har inte ens hunnit lyfta från Turkiet innan begäran om hjälp dras in.

– Vi kommer inte att ha några utländska brandbekämpningsplan med resurser att skopa vatten. Men det kan ändras. Hela tiden görs en bedömning av situationen och vi är beredda att begära in mer resurser, säger Gunno Ivansson.

Behåller kapaciteten

Under en presskonferens på måndagen undeströk MSB att man behåller den centrala samlings- och ledningskapaciteten för skogsbränder.

– Det är inte över än, utan kan snabbt bli sämre och allvarligt läge, sade Mikael Tofvesson, biträdande avdelningschef på MSB:s operativa avdelning, under presskonferensen.

De sex tyska och litauiska brandhelikoptrar som har deltagit i skogsbränder under helgen kommer att stanna kvar ett tag till.

Avspärrningar hävs

Räddningstjänsten i Ljusdal meddelade vid tiotiden att avspärrningarna släpps för boende som har varit evakuerade. Därmed kan personer som bor i Kårböle, Lassekrog, Gammelvallen, Degerkölsvallen och Finneby återvända hem. Däremot är avspärrningarna kvar i Enskogen. Enligt MSB och räddningstjänsten pågår räddnings- och bekämpningsarbetet intensivt. Även skogsbranden i Trängslet är under kontroll och mer markresurser.

– Bränderna är just nu av en sådan omfattning att man kan gå in med markpersonal och bekämpa dem, säger Gunno Ivansson.

FAKTA: Brandläget i korthet

De stora bränderna i Kårböle och Trängslet har stabiliserats under helgen. MSB har avvecklat sitt fokusområde avseende skogsbränder i Jämtlands län, samt har minskat fokusområdet i hela Gävleborg till Kårböle, samt fokusområdet i hela Dalarna till Trängslet. Även mellersta och södra Sverige är ett fokusområde.

LÄS OCKSÅ: Storbranden i Dalarna under kontroll

Relaterade artiklar

Till toppen