Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 september 2018

Älgobs indikerar på normal älgstam i norr

Älgstammen tycks vara i relativt normalt skick i norr. Det visar de första inrapporterade älgobservationerna från jägare i landets fyra nordligaste län.

 Det är tidningen Svensk Jakt som rapporterar att älgobsen efter de tre första dagarnas jakt indikerar att det är ganska normalt ställt i älgstammen.
Det är tidningen Svensk Jakt som rapporterar att älgobsen efter de tre första dagarnas jakt indikerar att det är ganska normalt ställt i älgstammen. FOTO: Mostphotos

Det är tidningen Svensk Jakt som rapporterar att älgobsen efter de tre första dagarnas jakt indikerar att det är ganska normalt ställt i älgstammen.

– Älgobsen per mantimme är fullt i nivå med övriga år på senare tid, säger Göran Bergqvist, viltövervakningsansvarig för Svenska Jägareförbundet.

Något färre kalvar

Och trots en lång, snörik och kall vinter plus en rekordtorr sommar pekar de första observationerna också på att det verkar finnas ett normalt antal kalvar per vuxen älgko.

I Jämtland är antalet kalv per ko på samma nivå som tidigare år, medan kalvandelen är något lägre i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

– Möjligtvis kan vi säga att det är något färre kalvar i år jämfört med tidigare år, men det är ingen jätteskillnad, säger Göran Bergqvist till Svensk Jakt.

LRF-EXKLUSIVT: Partierna tycker till om älgförvaltningen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen