Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 september 2017

Älgjägare kritiska mot Sveaskog efter markaffär

Älgjägare förlorar sina jaktmarker och mountainbikeåkare sin cykelled när Sveaskog säljer 1 100 hektar skog på Bofors skjutfält för 63 miljoner kronor.

– Vi blev utkastade från marken. Så tyvärr har vi inget inför höstens jakt, säger jaktledaren Per Westerdahl.

FOTO: Per Groth

– Affären är klar. Vi har sålt marken. Det var ungefär marknadsvärdet med en liten bonus, säger Viveka Beckeman, chef för Juridik och Fastigheter på Sveaskog.

Sveaskog säljer nu de 1 100 hektar mark som ligger längst norrut på Bofors skjutfält till Wikers AB, som är det företag inom Saab-koncernen som är markägare på skjutfältet.

”Känns riktigt bra”

– Det kommer att göra vårt jobb lite lättare, och framför allt säkrare. Nu är det en part mindre man måste koordinera med så att vi inte får timmerbilar i området när vi skjuter. Det känns riktigt bra, säger Stefan Krol, vd på Saab Bofors Test Center.

Bofors har rätt att stänga norra delen av skjutfältet upp till 220 dagar om året. Det senaste året har dock en bara en mindre del av marken som var Sveaskogs stängts av drygt 40 dagar, resten har inte stängts alls.

Jaktlagen som sedan många år jagat på skjutfältet blev i slutet av förra året uppsagda från sina arrenden. De kommer inte att få jaga, inte ens på den mark som sällan eller aldrig är inom riskområdet.

– Det kan inte uteslutas att vi kommer att skjuta lite mer norrut, och därmed behöva stänga lite mer, men det blir ju inte varje dag, säger Stefan Krol, och berättar att jakten sköts nu inom Saab-koncernen.

– Skjutfältsverksamheten går först och Wikers får inte hyra ut marken till jakt, fiske eller enduro. Det är för stora risker.

”Virkesköpare har behov av marken”

Sveaskog har inte heller erbjudit någon ny älgjakt utanför skjutfältet. Niklas Eriksson, vars jaktlag blir av med den jaktmark man jagat på så länge någon kan minnas, tycker att jaktlaget kunde fått älgjakten på den mark precis vid skjutfältet där han arrenderar småviltjakten i dag och där Sveaskog har representationsjakt. Men icke.

– Nej, våra virkesköpare har behov av den där marken för sina kunder. Och vi har inga reservmarker, säger Erik Björnlund, jakt- och klövviltsansvarig på Sveaskog.

Niklas Eriksson är besviken på Sveaskogs agerande.

– Bofors är ju som de är, men Sveaskog kunde ha skött det mycket snyggare. Det är jäkligt dålig stil. Det finns ingen heder och ära i folk längre, säger Niklas Eriksson.

Mountainbikeåkare en riskfaktor

Förutom jägarna är det främst mountainbikeåkare som kommer att drabbas av försäljningen. En led genom skjutfältet kommer att stängas. Stefan Krol vill inte riskera att adrenalinstinna åkare struntar i att fältet är avlyst och cyklar förbi den stängda bommen.

– Det är en riskfaktor som vi har levt med ett antal år. Den biten av leden vill jag ha bort, säger han och fortsätter:

– Men för allmänheten som strövar i skogen blir det ingen skillnad.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen