Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 september 2018

Älgflugorna ovanligt många i år

Lagom till älgjakten drar även älgflugans högsäsong i gång. Även om det är svårt att mäta så verkar det i år finnas ovanligt många av den blodsugande insekten.

 Älgflugorna lever som parasiter på stora hjortdjur som älg och rådjur och kan orsaka stort lidande. Men de ger sig också på människor.
Älgflugorna lever som parasiter på stora hjortdjur som älg och rådjur och kan orsaka stort lidande. Men de ger sig också på människor. FOTO: iStock

Enligt Anders Lindström, som är insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är den allmänna uppfattningen att älgflugorna är fler i år än vanligt. Vilket även Land rapporterat om.

– Man ser mycket på sociala medier. Det skrivs mycket om dem så man får en uppfattning om att de är ganska många, säger Anders Lindström, som är insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, säger han till SVT Dalarna.

Kan ge infekterade bett

Framför allt är det djuren som far illa av älgflugorna då de trivs i lurvig päls. Flugan lever som parasiter på djur som älg och rådjur men också på hästar och hundar. I västa fall kan älgflugans bett bli infekterade och svårläkta.

Ger sig på människor

För jägare och skogsvana är det inte någon nyhet att älgflugorna, eller hjortflugan som den egentligen heter, också ger sig på människor. Då ofta i håret eller i nacken.

– De är inte särskilt farliga. Vi känner inte till att de sprider några sjukdomar egentligen. Men en del blir bitna och upplever att de får stora knölar och bölder, säger Anders Lindström till SVT Dalarna.

Hjortflugorna trivs bäst där det finns legor, liggplatser, för älgar, rådjur och hjortar.

Så skyddar du dig – och hunden – mot älgflugorna

Täck huvudet

Använd mygghatt eller biodlarhatt som även täcker halsen. Stoppa in nätet i kragen. Det kan hindra älgflugans vanliga ”ingång” via håret och/eller kring nacken och innanför kragen och sedan vidare nedåt på kroppen.

Spraya rätt doftolja på huden

Citroneukalyptus, en eterisk olja, är ett gammalt beprövat naturmedel och finns i bland annat myggmedlet MyggA Fästing, Mosi-gard Natural och i Sjö & Havs Fästing- och myggmedel. Men man måste spraya det på all icke täckt hud, för bara lukten avskräcker inte. Älgflugan måste känna ämnet i huden genom sina fötter – då flyr den.

Skydda hunden effektivt

Ett fästinghalsband runt halsen ger ett bra skydd. Kanske kan även andra antifästing- och loppmedel från apoteket hjälpa.

Källa: Land.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen