Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 september 2019

Älgen i Arjeplog hade avmagringssjuka

Det är nu bekräftat att den älg som sköts utanför Arjeplog under pågående jakt hade drabbats av CWD, den så kallade avmagringssjukan.

 Det misstänkt positiva fallet av avmagringssjuka på älgen i Arjeplog är nu bekräftat.
Det misstänkt positiva fallet av avmagringssjuka på älgen i Arjeplog är nu bekräftat. FOTO: Istock

Avmagringssjukdomen CWD (Chronic Wasting Disease) upptäcktes hos den älgko som sköts under den pågående älgjakten i Arjeplog. Enligt jägarna visade den inga tecken på sjukdom innan den sköts. Men eftersom man i våras upptäckt två fall av CWD i Arjeplog och Arvidsjaur skulle man ha utökad CWD-provtagning i samband med höstens älgjakt.

Osäkerheter om sjukdomen

Nu visar provtagningen att älgen var smittad, och att åldern fastställts till tio år genom undersökning av årsringar i tänderna.

– Vad gäller frågan om vad fallen på de älgar som hittills påvisats ha CWD beror på, eller om de är smittsamma, så kvarstår den osäkerhet som tidigare meddelats. Det finns en teori om att CWD eventuellt kan uppstå spontant på äldre individer, men detta är som tidigare sagts en teori som ännu inte är bekräftad, säger Maria Nöremark, epidemiolog vid SVA, i ett pressmeddelande.

Flera analyser krävs för säkra svar

Enligt henne är det för tidigt att utesluta att det kan finnas en smittsamhet – eller att det finns någon okänd faktor som påverkar utveckling av sjukdomen. Eftersom det hitintills har varit få fall och övervakningens omfattning fortfarande är begränsad är det för tidigt att dra säkra slutsatser.

– För att få svar på om fallen är spontant uppkomna eller om det också finns en smittsamhet, eller påverkan av andra faktorer, krävs dels en kombination av olika analysmetoder på flera positiva djur, dels en omfattande provtagning, säger Maria Nöremark.

Provtagningen visar i sin tur om sjukdomens förekomst i populationen stämmer med mönstret för en smittsam sjukdom eller inte. Genom fler analyser på referenslaboratorier i utlandet kan resultaten så småningom jämföras med de fall som tidigare konstaterats på älg i Sverige, Norge och Finland.

LÄS MER: Nytt larm om älgsjukdom

Relaterade artiklar

Till toppen