Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 augusti 2017

Älgen ger svar vid utveckling av nytt biobränsle

För att bättre kunna utveckla biobränsle av skogsråvara studerar forskare vid KTH just nu bakteriefloran i älgens mage.

Första generationens biodrivmedel, som i dag är dominerande på marknaden, tillverkas av stärkelse och sackaros från olika grödor.

Andra generationens biobränsle tillverkas i stället av lignocellulosa från skogsråvara. Men fiberrika växtmaterial, som bark och grenar, är betydligt svårare och dyrare att bryta ner. Därför studerar forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan nu älgens våm som är specialist på just detta.

– Vi hoppas med vår studie att hitta effektivare enzymer för nedbrytning eftersom älgvåmmen är en miljö där vi vet att effektiv nedbrytning pågår, säger forskaren Henrik Aspeborg, i ett pressmeddelande.

Den internationella forskargruppen, som leds från KTH, har hittills kartlagt arvsmassan av nästan 100 olika typer av bakterier i våmmen.

Forskarna hoppas även att studien leder till framtagande av helt nya produkter baserade på skogsråvara, som bioplaster eller miljövänliga förnybara kemikalier.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen