Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 oktober 2018

Älgar kan försvinna i syd på sikt

Om klimatet fortsätter att bli varmare kan älgen försvinna från södra Sverige.

 Älgar kan bli sällsynta i Sveriges sydligaste landskap om klimatet fortsättare att bli varmare.
Älgar kan bli sällsynta i Sveriges sydligaste landskap om klimatet fortsättare att bli varmare. FOTO: Mostphotos

Älgar kan försvinna från Sveriges sydligaste landskap om klimatet fortsätter att bli varmare, rapporterar SVT Nyheter Öst.

– Vi ser ju att älgarna mår som sämst i dag i Skåne, Blekinge och på Öland, så då kommer antagligen sydgränsen för älgen att flyttas upp i landet, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, till SVT.

Svårt hitta föda

I somras hade älgarna svårt att hitta föda på grund av torkan och det märktes redan när älgjakten inleddes den 3 september i norra Sverige. Jägarnas inrapporterade observationer av kalvar och den genomsnittliga slaktvikten på skjutna kalvar har analyserats.

”Påtaglig minskning”

Jonas Malmsten, veterinär och viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, kan efter analysen konstatera att älgkalvarna är färre till antalet och att de väger mindre.

– När det gäller antalet observerade kalvar är det i de flesta länen där det jagas nu en påtaglig minskning med mellan 10 och 20 procent jämfört med den senaste femårsperioden, sade Jonas Malmsten till TT förra veckan.

Relaterade artiklar

Till toppen