Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 augusti 2019

Alfrida fällde en miljon kubikmeter skog på Åland

Åland

Röjningsarbetet på Åland efter stormen Alfrida går snabbare än väntat – men kanske inte tillräckligt snabbt.

 Skogsföretagaren Kennet Berndtsson driver enmansföretaget Skogax som sedan stormen Alfrida skeppat ut 60 000 kubikmeter skog från Åland.
Skogsföretagaren Kennet Berndtsson driver enmansföretaget Skogax som sedan stormen Alfrida skeppat ut 60 000 kubikmeter skog från Åland. FOTO: Niklas Evers

Stormen Alfrida som drog in över Åland natten till den 2 januari 2019 blev en hård smäll mot det åländska skogsbruket. Stormen fällde nästan lika mycket skog på Åland som längs Sveriges östkust, och trots ett effektivt röjningsarbete väntas vart femte vindfälle bli liggande i skogen. 

Ålands skogsbruksbyrå uppskattar att en miljon kubikmeter skog fälldes av Alfrida, en tiondel av all skogsmark på Åland. 

– Vi blev förstås tagna på sängen både inom industrin och skogsägarna. De första veckorna gick till att röja upp vägar och hjälpa elbolag, men sedan slutet av januari har vi bara huggit vindfällen, säger Kennet Berndtsson, som driver skogsföretaget Skogax. 

 Träd som fälldes av stormen Alfrida ligger ännu kvar i de åändska skogarna. Troligtvis kommer 200 000 kubikmeter att bli liggande i skogarna.
Träd som fälldes av stormen Alfrida ligger ännu kvar i de åändska skogarna. Troligtvis kommer 200 000 kubikmeter att bli liggande i skogarna. FOTO: Niklas Evers

Jobbar för högtryck

Ett halvt år efter stormen är uppskattningsvis 300 000 kubikmeter skog upparbetad. Det är ett gott resultat med tanke på att den årliga avverkningen i vanliga fall ligger på cirka 200 000 kubikmeter skog.

– Det har varit en riktig utmaning men jag tycker att vi har klarat det ganska bra. Mina entreprenörer har varit fantastiska och ställt upp i vått och torrt, säger Kennet Berndtsson.

Stormen Alfrida

Tidpunkt: Passerade Sverige och Finland norrifrån den 1 och 2 januari. Stormen bestod av ett intensivt lågtryck som hade rört sig från Island på nyårsafton för att sedan svänga ner mot Finland och den svenska östkusten. 

Namn: Namngavs av SMHI efter almanackan. Skulle ha döpts till Svea, som har namnsdag den 2 januari, men namnet var upptaget av ett oväder år 2015. Alfrida har namnsdag den 3 januari. I Finland gick stormen under namnet Aapeli. 

Vindstyrka: På Bogskär söder om Åland uppmättes nytt finskt rekord i medelvindhastighet då det blåste 32,5 m/s, mycket nära orkanstyrkan på 33 m/s. I vindbyarna blåste det upp till 41,6 m/s. I Sverige mättes de hårdaste vindarna vid Örskär där det blåste 29,5 m/s i medeltal och upp till 38,5 m/s i vindbyarna.

Elavbrott: I Finland var som värst 120 000 hushåll utan el efter stormen. På Åland var 93 procent av hushållen utan el morgonen efter stormen och hälften av kunderna fick vänta över ett dygn innan elen kom tillbaka. För hundratals hushåll varade avbrottet över en vecka. I Sverige drabbade 100 000 hushåll av elavbrott, de flesta kunder hos Vattenfall. 

Källa: SMHI, FMI (Finlands meteorologiska institut), Finsk Energiindustri, Ålands Elandelslag, SVT

I Sverige uppskattar Skogsstyrelsen att Alfrida fällde runt 1,5 miljoner kubikmeter skog, över hela landet. Stockholms län, Uppland och Gotland drabbades hårdast.

Enligt Matts Söderström, skogschef på Mellanskog, finns inga exakta siffror på hur hårt av skogsägarföreningens medlemmar drabbades. Däremot har Mellanskog haft ungefär samma uppröjningstakt som skogsbolagen på Åland.

– Vi har upparbetat cirka 300 000 kubikmeter och har cirka 20–30 000 kvar enligt de avtal vi tecknat.

 Massaved lastas ombord på fraktfartyg i Svibyviken, Mariehamn, sex månader efter stormen Alfrida. Sedan januari 2019 har skogsbolaget Skogax endast huggit vindfällen.
Massaved lastas ombord på fraktfartyg i Svibyviken, Mariehamn, sex månader efter stormen Alfrida. Sedan januari 2019 har skogsbolaget Skogax endast huggit vindfällen. FOTO: Niklas Evers

En femtedel kvar i skogarna

Även om det ännu finns tid kvar för uppröjning uppskattar Ålands skogsvårdsförening att kring 200 000 kubik, en femtedel av det som stormen Alfrida fällde, kommer att bli liggande i skogarna

– Över hela Åland ligger det träd här och där. De blir ekonomiskt och praktiskt svåra att hämta, säger Berndtsson. 

Förhoppningen är ändå att fram till vintern ta tillvara så mycket stormfälld skog som möjligt. Men det är bråttom. 

– Vi hoppas att man efter sommaren också kan fortsätta att avverka sågtimmer. Men det beror på sommaren, blir det torrt kan det vara att mycket sågtimmer går förlorat.

 Granplanta på kalhygge i Hammarland, Åland, sex månader efter stormen Alfrida.
Granplanta på kalhygge i Hammarland, Åland, sex månader efter stormen Alfrida. FOTO: Niklas Evers

Också i Sverige ser det ut att bli vindfällen liggande i skogen.

– Likt på Åland kommer volymer tyvärr att bli kvar i bland annat reservat, nyckelbiotoper och på avlägsna öar, säger Matts Söderström på Mellanskog.

Skogsägare väntar på hjälp

För att klara av röjningsarbetet på Åland har man fått hjälp av både Sverige och Finland. Skogax hade fram till midsommar hjälp av fyra skogsmaskiner med förare från Villmanstrand i östra Finland.

Röjningsarbetet har ändå inte fördelats jämnt bland skogsägarna och vissa väntar efter ett halvår fortfarande på att röjningen av stormskadorna överhuvudtaget ska börja. 

– Många missnöjda skogsägare har ännu inte fått sitt virke upparbetat. Så det finns en viss irritation ute i bygderna, säger Torbjörn Björkman, verksamhetsledare vid Ålands skogsvårdsförening.

Fakta/Stormskador

Stormen Alfrida, 2019: Fällde 1,2 miljoner kubikmeter i Uppland, Stockholms län och på Gotland. På Åland fällde stormen 1 miljon kubikmeter skog. 

Stormen Per, 2007: Fällde 12 miljoner kubikmeter skog i Götaland och Svealand

Stormen Gudrun, 2005: Fällde 75 miljoner kubikmeter skog i hela södra Sverige. 

Källa: Skogsstyrelsen, Ålands landskapsregering

LÄS MER: Alfrida orsakade skador för 266 miljonerLÄS MER: Skogsbilden: Alfridas stormiga krafter

Relaterade artiklar

Till toppen