Afrikas gröna mur ger jobb och bättre miljö
Sedan 2007 har ett gigantiskt projekt med återplantering av skog pågått i Afrika. Det har gett både fler jobb, och hejdat den globala uppvärmningen.
Elva länder har i tolv år planterat ny skog genom hela kontinenten för att hejda ökenspridningen i Sahel-regionen, söder om Sahara i Afrika. Återplanteringen längs ett 15 kilometer brett och 800 mil långt bälte ska göra att vattnet via trädens rötter stannar kvar i marken, men också att jorden inte blåser bort. Det är främst Acacia-träd som planterats, eftersom de är tåliga mot torka.
Gett jobb åt många
Arbetet med Den stora gröna muren (engelska: Great Green Wall) har därtill gett jobb till många hemlösa och fattiga, enligt projektets hemsida. Miljontals människor har fått ett bättre liv, tack vare att hungersnöd och konflikter i området har minskat.
11 miljoner träd
I Senegal, som är det land som nått störst resultat, har över 11 miljoner träd planterats. Tusentals arbetslösa, många av dem kvinnor, har tack vare projektet fått ett jobb som gett dem en mycket bättre levnadsstandard.
Fakta: Den stora gröna muren
– Ett cirka femton kilometer brett band av skog ska planteras tvärsöver hela kontinenten, från Djibouti i öster till Senegal i väster, en sträcka på omkring 8 000 kilometer.
– Projektet är ett samarbete mellan elva länder i regionen: Burkina Faso, Djibouti, Eritrea, Etiopien, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Senegal, Sudan och Tchad.
Källa: The Great Green Wall
Minst lika viktigt är att The Great Green Wall minskar den globala uppvärmningen. Träden kan fånga upp delar av de koldioxidutsläpp som människan ligger bakom och bidra i kampen mot klimatkrisen.
Många organisationer bidrar
Cirka 15 procent av sträckan är nu återplanterad, vilket innebär att projektet kommer pågå i många år framöver. Kostnaden beräknas bli runt åtta miljarder dollar, och bidrag har kommit från bland annat FN och Världsbanken.
Den globala miljöfonden Global Environment Facility har gett 115 miljoner amerikanska dollar, motsvarande cirka 1 miljard kronor, för att finansiera projektet. I dagsläget är 20-talet länder engagerade i projektet.
LÄS MER: Skog uppmärksammas av FNTrädplantering kan vara lösningen på klimatkrisenSE VIDEO: ”Why is Africa building a Great Green Wall?” (Engelskt tal/text)
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.