Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 september 2019

90 miljoner till bekämpningen av granbarkborre

De ökande angreppen från granbarkborrar ska bekämpas hårdare, och därför tillförs sammanlagt 90 miljoner kronor i regeringens budget för 2020-2022.

– Det här är ett stöd som är efterfrågat och efterlängtat av många skogsägare, sade Annie Lööf (C) på onsdagens presskonferens.

 Granbarkborrens härjningar ska hejdas. Därför tillförs sammanlagt 90 miljoner kronor i regeringens budget för 2020-22.
Granbarkborrens härjningar ska hejdas. Därför tillförs sammanlagt 90 miljoner kronor i regeringens budget för 2020-22.

Enligt centerledaren ska bidraget användas för att klara virkesförsörjningen och stödja skogsägare i sitt bekämpningsarbete. Men det är även tänkt att bättre motverka de negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden som uppstår när granbarkborren går till angrepp.

”Ska hantera angreppen”

– Det här är en skadeinsekt som förstör virke för miljarder. Var tredje skogsägare är berörd av detta, det vill säga ungefär 100 000 personer. Det har stor påverkan på skogsägarna, men också på skogsindustrin, sade Annie Lööf på onsdagens presskonferens i Riksdagshuset.

I budgeten läggs nu 30 miljoner under nästa år och ytterligare 30 miljoner per år de nästkommande två åren för att hantera de ökande angreppen, som beskrivs av Lööf som ”en storskalig attack som påverkar tung svensk exportindustri oerhört mycket”.

LÄS MER: Angreppen spås bli dubbelt så stora som i fjolLÄS MER: Torkan gav nytt liv åt utrotad art av barkborre

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen