Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 februari 2019

500 samlades för möte om Alfrida

NORRTÄLJE.

Jämfört med Gudrun ska uppröjningen efter Alfrida teoretiskt leda till 0,15 dödsfall. Det sa Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen inför 500 skogsägare i Norrtälje. En nollvision för dödsfall slogs fast.

 – Ta kontakt med banken i god tid, uppmanade Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen.
– Ta kontakt med banken i god tid, uppmanade Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen.

Per Pettersson vädjade till de runt 500 samlade skogsägarna att sätta säkerheten i främsta rummet när stormskogen nu ska upparbetas.

– Ni ska låta bli att gå ut och arbeta i stormskogen om ni inte har erfarenhet av det. Och sätt inte på vinschen som inte har suttit på traktorn på 20 år, gör inte det. Det finns andra som kan göra jobbet, sa han.

Flera aktörer

Och flera aktörer som just kan göra jobbet var på plats, bland andra Mellanskog som tillsammans med LRF Mälardalen var värd för mötet. VD, Sture Karlsson, berättade att Mellanskog just nu avsätter stora resurser för att avverka 9 000 hektar brandhärjad skog i Hälsingland.

– Men vi räknar med att vara klara där i mitten på mars och då får vi loss resurser för att förstärka det arbete som redan har påbörjats här. Vi har mer tid än vad ni tror, ni får hjälp men inte direkt, sa Sture Karlsson.

Deklaration 2020

Efter avverkningen, när betalningen kommer, ska pengarna sättas in på ett skogslikvidkonto under 2019, påpekade Jesper Forsman, skogs- och lantbruksansvarig på Handelsbanken.

– Först till deklarationen 2020 ska pengarna sättas in på ett skogskonto eller skogsskadekonto, sa han.

Välj rätt konto

Fredrik Löwen, rådgivare på LRF Konsult, berättade att 80 procent (normalt 60 procent) av virkesintäkten kan sättas in på skogskonto om skadan uppgår till minst två års tillväxt. Pengarna får vara insatta i 10 år. Skogsskadekonto, där pengarna kan stå i 20 år, får användas om skadan omfattar en tredjedel av fastighetens skogliga avkastningsvärde.

– Man får inte utnyttja de båda kontoformerna samtidigt och ska pengarna användas till att förvärva en ny fastighet ska virkeslikviden i stället sättas i en så kallad ersättningsfond, sa Fredrik Löwen.

Dryg hundralapp

Den som har skogen försäkrad hos marknadsledande Länsförsäkringar kan i normalfallet räkna med en ersättning på 105 kronor per kubikmeter (m3fub), berättade skadechefen Joacim Kruse. Enligt Länsförsäkringars information på nätet ersätts skadad volym som överstiger 50, 75 eller 100 kubikmeter beroende på län. I Stockholms och Uppsala län, gäller 75 kubikmeter.

LÄS MER: Skogsägare reser sig efter stormen AlfridaFILM: Stormfällning – se dramatiska sprängningen på luftledning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen