Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 oktober 2017

240 000 protesterar mot Essity

Nästan en kvarts miljon namnunderskrifter lämnades i dag, torsdag, över till hygienbolaget Essity. Det är Greenpeace som samlat in underskrifterna som protest mot avverkning längs det norra skogsbältet.

 Lina Burnelius från Greenpeace och artisten Sofia Jannok lämnade i dag över namnunderskrifterna till Essitys representant Kersti Strandqvist.
Lina Burnelius från Greenpeace och artisten Sofia Jannok lämnade i dag över namnunderskrifterna till Essitys representant Kersti Strandqvist. FOTO: Greenpeace

Samtidigt överlämnade Sofia Jannok över krav från Samernas Riksförbund om att Essity måste respektera samernas rättigheter. Samiska Riksförbundet vill ha ett stopp för Contorta-tall i Sàpmi.

Mot avverkning i värdetrakter

De 243 184 namnunderskrifterna är insamlade i flera länder. Greenpeace krav är att Essity ska säkerställa att deras leverantörer inte avverkar ekologiskt värdefulla skogar i det norra skogsbältet, från Ryssland, via Finland och Sverige till Kanada.

Essity å sin sida betonar att företaget inte äger skog eller bedriver skogsbruk, sedan SCA tidigare i år delades upp i två separata bolag, och att den fiber som Essity köper in är certifierad eller uppfyller FSC:s standard för kontrollerat virke.

Tidigare kritik

Greenpeace har också tidigare kritiserat Essity för avverkningar i det norra skogsbältet, bland annat i rapporten “Wiping away forests” som kom i september. I Sverige vill organisationen se ett stopp för avverkning i så kallade värdetrakter, något som både Essity och Naturvårdsverket avvisat som något som inte är rimligt.

LÄS MER: Greenpeace blockerade pappersmassafabrik

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen