Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 oktober 2019

2019 kan bli ett rekordår för avverkning

Avverkningen väntas öka i år och bli den högsta sedan 2007. Det visar Skogsstyrelsens prognos för bruttoavverkning.

 Avverkningen väntas öka i år. Bruttoavverkningen under 2019 beräknas enligt Skogsstyrelsen bli 94 miljoner skogskubikmeter.
Avverkningen väntas öka i år. Bruttoavverkningen under 2019 beräknas enligt Skogsstyrelsen bli 94 miljoner skogskubikmeter. FOTO: Gunnar Andersson

Bruttoavverkningen under 2019 beräknas enligt Skogsstyrelsen bli 94 miljoner skogskubikmeter. Om den prognosen står sig är det den högsta siffran sedan 2007 och den tredje högsta sedan statistiken för bruttoavverkning började 1942.

Hög historisk takt

– Prognoser är svåra och faktorer kan fortfarande tillkomma som förändrar läget, men totalt sett är vår bedömning att 2019 kommer bli ännu ett år med en mycket hög avverkningstakt historiskt sett, säger Katarina Ekberg, handläggare vid enheten för policy och analys, Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Mer avverkningsanmälningar

Som grund för sin prognos har Skogsstyrelsen ett flertal källor som pekar mot en ökad avverkning. En är avverkningsanmälningar.

Hittills i år har skogsägarna lämnat in avverkningsanmälningar på 6 procent större arealer än förra året vilket tyder på att intresset att avverka är stort. En annan är Skogsindustriernas förväntan att produktionen av både sågade trävaror och pappersmassa ska öka under 2019 jämfört med 2018.

Stora virkeslager

Skogsstyrelsen har också tittat på lagren av rundvirke och flis som var drygt 30 procent större första halvåret i år jämfört med förra året.

I sin prognos för bruttoavverkning 2019 har Skogsstyrelsen uppskattat att lagren vid slutet av året blir något större än i slutet av 2018 vilket innebär en ökad avverkningsnivå.

Viss osäkerhet

Samtidigt påpekar Skogsstyrelsen att prognoser alltid är behäftade med osäkerhet då de delvis bygger på antaganden, och därför vill de påpeka att oväntade händelser snabbt kan förändra förutsättningarna.

Prognosen för 2019 försvåras ytterligare av de skador som granbarkborrarna orsakat.

LÄS MER: Rekordstora arealer för planerade avverkningar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen