Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 september 2019

​Ingen älgjakt i 49 licensområden

49 av länets 271 jaktområden i Västra Götaland kommer inte att få delta i årets älgjakt.

Anledningen: jägarna missade deadline för slutregistrering av förra säsongens jakt.

 Länsstyrelsen i Västra Götalands län förlängde rapporteringstiden med tre dagar. Ändå missade 49 jaktområden att slutrapportera i tid.
Länsstyrelsen i Västra Götalands län förlängde rapporteringstiden med tre dagar. Ändå missade 49 jaktområden att slutrapportera i tid. FOTO: Istock

I år skulle älgjakten vara slutregistrerad i Älgdata, Länsstyrelsens system för älgregistrering, den 14 mars, det vill säga 14 dagar efter avslutad jakt. Men när Länsstyrelsen skickade ut beslut om tilldelning av älg för jaktåret 2019/2020 visade det sig att inte mindre än 49 av 271 licensområden i Västra Götaland får noll älgar i tilldelning.

Missat deadline

Det beror på att de missat rapporteringstiden, trots att Länsstyrelsen i Västra Götalands län förlängde rapporteringstiden med tre dagar, med tanke på att många slutrapporterar sista dagen.

– Jag har faktiskt ingen aning om hur det har kunnat bli så här. Alla vet ju om att det ska ske, man har fått påminnelser att det måste ske i tid, både mail och brev. Förra året var det inga som missade, och nu är det 49. Det är många som fallit mellan stolarna, vilket är ganska anmärkningsvärt, säger Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent hos Jägareförbundet Södra Älvsborg.

Motsvarar omkring två procent

– Många områden är i och för sig små, det kan handla om en eller två älgar eller någon kalv. Men i ett stort område har de 39 älgar på tilldelning, och det drabbar 12-14 jaktlag. Många har jagat älg på samma mark i 50-60 år, men de får inte jaga i år. Det blir en konstig höst.

Länsstyrelsen i Västra Götaland ger tilldelning på cirka 2 900 vuxna älgar och 3 000 kalvar. Sammantaget innebär det att 53 vuxna älgar och 80 kalvar inte delas ut.

Tror du att det kommer bli mer viltskador på grund av det här?

– Totalt är det sak samma, eftersom det bara är knappt två procent av andelen, vilket är inom marginalen. Sen har vi redan en ganska stor sänkning av reproduktionen, eftersom vi hade sådan torka i fjol. Men på ett område där vi har nästan 40 älgar, där kan det spela större roll. Det kommer nog bli kännbart för markägarna, säger Karl-Johan Brindbergs.

Förbundet ska ta ett större ansvar

Till nästa år ska Jägarförbundet göra en större insats för att verkligen få ut informationen, så samma sak inte upprepas.

– Jag pratade med vår ordförande här i länet på morgonen, och vi ska ha en bättre plan för nästa år. Vi måste ta vårt ansvar och stötta bättre, och påminna i våra medlemssystem, i jakttidningarna, i lokalpress, så att vi får jägarna att rapportera i tid.

LÄS MER: ”Både älgen och tallen måste räddas”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen