krönikor 13 augusti På resa genom skogslandet Sverige Är det ett skövlat skogslandskap jag ser på min resa genom Sverige? Nej, snarare debattörers brist på insikt om skogens dynamik och kretslopp. , skriver Mats Blomberg.
ledare 11 augusti Uppenbart att det krävs mer för att bekämpa barkborren Staten har satsat en hel del på att bekämpa granbarkborren. Men det är uppenbart att det krävs mer, skriver Knut Persson.
debatt 10 augusti Stödet är till entreprenören – inte till industrin Såväl politikerna som fattat beslutet, som Skatteverkets experter är överens om att stödet ska gå till de som tillhandahåller maskinerna och förbrukar bränslet. Detta är ett akutstöd direkt riktat till skogens entreprenörer, skriver Kolbjörn Kindströmer.
krönikor 4 augusti Ska jag starta en feministisk lobbyskola? Medan olika intressen i skogen och på landsbygden slåss sinsemellan så profiterar utländska intressen på våra naturresurser i ett alltmer volatilt politiskt landskap, skriver Susanne Öberg.
ledare 4 augusti Norge ligger långt före men nu vaknar Sverige Rätt utfört medför inte skogsgödsling något oroande läckage till vatten. Under en övergångstid förändras markfloran något, men det är försumbart med tanke på klimatnyttan, skriver Pär Fornling.
debatt 3 augusti Skogens tio budord om frihet under ansvar Skogens tio budord är tänkta som en hjälp för skogsälskare i hela landet. Syftet är att hitta gemensamma förhållningssätt som kan rädda skogen för kommande generationer, skriver två präster i Svenska kyrkan.
ledare 20 juli Det behövs en kraftsamling för att öka skogsproduktionen Det dröjer inte länge förrän valrörelsen sätter igång på allvar. Landsbygdens frågor finns ännu inte med bland de heta valfrågorna, men de kommer ändå högre än de gjort på länge, skriver Knut Persson.
ledare 6 juli Förädla på bred front väl investerade pengar Det har varit ett ljumt intresse för förädling i skogsbruket. Med den synen inom jordbruket hade vi svultit ihjäl för länge sedan, skriver Pär Fornling.
debatt 26 juni Vi jobbar med miljömålen helt enligt uppdraget Skogsstyrelsen har uppdraget att förverkliga skogspolitiken. Vi kommer att fortsätta arbeta för att skogsbruket ska bli bättre både på produktionsfrågor och miljöhänsyn, skriver Skogsstyrelsens generaldirektör i ett svar till Sverigedemokraterna.
debatt 22 juni Har Skogsstyrelsen fått nya direktiv? Målet med skogspolitiken måste vara att Sveriges skogar ska skötas så att såväl ekonomiska, miljömässiga som sociala mål tillgodoses. Det är vad vi menar med en helhetssyn, skriver Martin Kinnunen och Mats Nordberg, båda Sverigedemokrater.
debatt 17 juni Hållbart skogsbruk handlar inte om åsikter Hållbart skogsbruk kräver en pragmatisk helhetssyn och långsiktigt tänkande. Vi måste lyfta blicken och fokusera på skogens alla möjligheter, skriver Norra Skogs medlemschef.
ledare 16 juni Vi får inte bli för duktiga på återvätning Kanske var vi ”för duktiga” på att dika ut våtmarker under tidigt 1900-tal, men det finns en risk i att bli för duktig åt andra hållet nu, skriver Ester Hertegård.
krönikor 13 juni Utsläppsrätter kan bli en ny inkomst För den skogsägare som inte vill avverka sin skog kan utsläppsrätter skapa en möjlighet att få en inkomst samtidigt som det kan ge öppningar att ha lite större valfrihet i brukandet, skriver Haidi Andersson.
ledare 9 juni EUs miljöutskott skjuter sig själv i foten Oftast är det möjligt att ha förståelse för alla argument i en debatt. Men när EU torpederar bioenergi är det bortom logik och sans, skriver Pär Fornling.
krönikor 7 juni Äntligen börjar samhälle förstå Tack vare de signaler som kommit den senaste tiden från politiker och opinionsbildare så känns det som att många i vår sektor nu ser ett ljus i tunneln, trots kostnadskris och krig i vår närhet, skriver skriver Paul Christensson.
krönikor 31 maj Där fick jag mig en läxa Marit Bohlin, jägmästare och blivande skogsägare, berättar om när hon insåg att en ”parkgallring” kan tolkas på väldigt olika sätt.
ledare 25 maj Det spridda ägandet har många fördelar En generell erfarenhet från hela världen och alla olika sektorer är att det som inte har någon tydlig ägare inte värdesätts och därför sköts sämre, skriver Knut Persson apropå svenskt skogsägande.
debatt 24 maj Är våra naturreservat välbesökta? Det är beklämmande att läsa eller lyssna till dem som vill ha ännu fler reservat, mer krav på skogsägarens sätt att sköta skogen, fågelräkning på individnivå, mer förbud mot avverkning för att kunna ge näring till sina egna särintressen på annans mark, skriver debattören.
krönikor 23 maj Resa genom det svenska skogslandskapet Att måla ut det svenska skogslandskapet som något slags ekologiskt katastrofområde tycker jag är synnerligen överdrivet, skriver Anders Pettersson, skogsförvaltare, Sorsele.
ledare 19 maj Vi behöver mätbara mål för att bryta förvirringen Förvirring och osäkerhet gynnar byråkrati men hämmar entusiasmen och utvecklingen av skogsbruket. För att komma någonstans behövs en handfull tydliga och mätbara mål, skriver Pär Fornling.
krönikor 16 maj Det är käpprätt uppåt väggarna Det är käpprätt uppåt väggarna med jämställdheten – för att tala klarspråk, skriver Susanne Öberg.
ledare 12 maj Att öka tillväxten måste vara fokus i debatten Om skogen i framtiden ska kunna spela en ännu större roll behöver den växa ännu mer. Att öka tillväxten måste därför bli fokus i skogsdebatten, skriver Knut Persson.
krönikor 9 maj Ta barnen ut i skogen Döm om min förvåning då jag en dag läste en tråd i sociala medier där en vandrare till sin stora fasa hade stött på en avverkning. ”Hur är detta möjligt? Får man verkligen göra så och ställa till på det viset där vanligt folk ska gå?”
ledare 5 maj Skogsbrukets samhällsinsats ska inte trollas bort Det är svårt att vänja sig vid absurditeten i de parallella verkligheter som närmast cementerats i svensk skogsdebatt, skriver Ester Hertegård.
ledare 2 maj Utnyttja skogen till fullo - ge skogsägarna mer frihet Skogen är en av Sveriges största tillgångar framåt. Inte bara i klimatomställningen utan i hög grad som en allt värdefullare råvara till nya smarta användningsområden, skriver Knut Persson.
debatt 2 maj Du har missförstått avsikten Land Skogsbruks ledare resonerar kring om vi ska avverka mer eller mindre i skogen. Den har inga synpunkter på om eller när det ska avverkas, svarar Knut Persson.
krönikor 2 maj Lovsång till det lånade landskapet Jag skulle tro att även bland oss skogsägare är vi en majoritet som tillbringar mer tid i det lånade landskapet än på vår egen mark, skriver Kerstin Dafnäs.
debatt 29 april Vi behöver ett systemskifte, inte ökade avverkningar Priserna är idag så låga på den svenska virkesmarknaden att i stort sett alla avverkningar på privat mark innebär att virkeslikviden är lägre än värdet på skogen om den fått stå kvar och växa, skriver Sten B Nilsson.
ledare 28 april Byt perspektiv från hot till möjligheter Under överskådlig tid förblir tall och gran ryggraden i svenskt skogsbruk, men man kan inte blunda för hoten med ett förändrat klimat. Riskspridning är bra, skriver Pär Fornling.
krönikor 26 april Kasta inte 70 års erfarenhet på tippen Våra mödrar och fäder som verkat i skogen skulle rotera i sina gravar om de hörde argumenten om att låta skogen stå, skriver Mats Blomberg.