Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 30 mars 2020

Virkespriserna lär falla under coronakrisen

Skogsindustrin är mycket robust och inte beroende av ett jämnt flöde komponenter. På kort sikt kommer fabrikerna därför att köra på, den största risken är att det blir så många sjuka att det blir personalbrist. Det spår Knut Persson i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson skriver ledare i Land Skogsbruk.
Knut Persson skriver ledare i Land Skogsbruk. FOTO: Gunnar Andersson/privat

I tider när liv och hälsa kan vara hotade är virkesprisernas utveckling kanske inte den mest brännande frågan. Men så småningom har vi tagit oss igenom coronakrisen, så låt oss ändå vända och vrida på frågan.

I början av året fanns det tecken på att konjunkturen var på väg upp igen. I så fall hade det blivit en ovanlig kort och lindrig lågkonjunktur. Men den möjligheten är helt bortblåst nu, och det finns inte någon tvekan om att vi är på väg in i en mycket kraftig lågkonjunktur.

I kraftiga lågkonjunkturer kan fabriker sänka sin produktion. Men att helt stänga produktionen som Volvo lastvagnar och Scania nu tvingas göra förekommer inte. Stora delar av näringslivet har nästan helt stängt. Det gäller den allt viktigare besöksnäringen med hotell, restauranger och flyg.

Skogsindustrin är mycket robust och är inte, som till exempel fordonsindustrin, beroende av ett jämnt flöde komponenter. På kort sikt kommer fabrikerna därför att köra på, den största risken är att det blir så många sjuka att det blir personalbrist.

Den stora förändringen blir när den minskade efterfrågan tydligt börjar märkas. För några veckor sedan gjorde finansminister Magdalena Andersson (S) bedömningen att coronaviruset kunde sänka tillväxten med några tiondelar. Nu står det klart att effekterna kommer att bli mycket allvarligare.

Vi kommer med stor sannolikhet att få en negativ tillväxt eftersom allt fler människor inte kan arbeta. När detta skrivs fungerar ändå stora delar av det svenska samhället, medan flera andra europeiska länder är så gott som helst nedstängda. När människor inte arbetar blir det inte någon produktion och hela samhället blir lite fattigare.

Vissa delar av skogsindustrin är mindre konjunkturkänsliga. Toalettpapperstillverkarna har till och med fått en oväntad ökning av efterfrågan. Det lär bli motsvarande minskning senare delen av året, men efterfrågan är ändå ganska stabil.

Betydligt värre är det för till exempel sågverken som kommer att få möta ett minskat byggande. Även efterfrågan på förpackningsmaterial minskar när människor köper mindre saker.

Tillsammans betyder det ett ganska starkt tryck nedåt på virkespriserna. Eftersom ingen vet hur lång coronakrisen och den ekonomiska nedgången blir är det meningslöst att försöka gissa hur stora sänkningarna blir. Däremot är den långsiktiga bedömningen oförändrad, skogen kommer i framtiden att bli en allt viktigare resurs.

LÄS MER: Knut Persson: ”Hanteringen av nyckelbiotoper en skandal”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen