Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 2 mars 2018

”Vi måste hålla EU borta från skogspolitiken”

Att de mer sydliga medlemsländerna inte förstår skogens betydelse för främst Sverige och Finland kan man kanske leva med. Men att de inte begriper helt grundläggande biologiska processer är svårare att acceptera, skriver Knut Persson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Privat/Mostphotos

Svenska skogsägare, svensk skogsindustri och för all del även svenska politiker har milt sagt varit skeptiska till att EU engagerar sig i skogspolitik. För den som inte följer frågan kan det verka konstigt. Det är väl bra att EU intresserar sig för en fråga som är viktigast för de nordliga medlemsländerna?

Men det senaste årets debatt om skogen och klimatutsläppen visar att det fortsatt är mycket klokt att hålla EU så långt borta från skogspolitiken som möjligt. Att de mer sydliga medlemsländerna inte förstår skogens betydelse för främst Sverige och Finland kan man kanske leva med. Men att de inte begriper helt grundläggande biologiska processer är svårare att acceptera.

Det fanns länge en risk för att det av klimatskäl skulle införas ett tak på skogsavverkningarna. Skälet är att när skog avverkas och virket så småningom används frigörs inlagrad koldioxid. Men att andra växande träd binder den här koldioxiden och lite till kunde man inte begripa. Eftersom tillväxten i de svenska skogarna under lång tid varit högre än avverkningarna har skogen hela tiden fungerat som en koldioxidsänka. Till det kommer att trä kan ersätta stål och betong som kräver mycket energi i produktionen.

Det var först efter ett mycket idogt arbete av EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (C), Jytte Guteland (S) och Christofer Fjellner (M) som man kunde landa i en skrivning som skogsbruket kan leva med. Det är roligt att konstatera att när viktiga nationella intressen hotas kan politikerna samla sig över blockgränserna. Men EU:s komplicerade beslutssystem gör att frågan ännu inte är helt avgjord.

För det svenska jordbruket har EU:s gemensamma politik varit en räddning. Svenska politiker driver i jordbrukspolitiken en linje som skulle satt jordbruket i en mycket svår situation om inte EU-reglerna funnits.

Men för skogen är det alltså tvärtom, EU ställer bara till med problem. Det finns många utmaningar i den svenska debatten, äganderätt som ifrågasätts och miljöorganisationer som försöker flytta fram sina positioner. Men den fighten får skogsbranschen ta i Sverige, trots att det för hela EU borde vara viktigt med en framgångsrik nordisk skogsindustri finns det inte någon hjälp att hämta.LÄS MER: LULUCF-beslutet gick Sveriges vägFederley efter skogssegern: Nu kan vi andas ut

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen