Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 30 november 2018

”Vad ska Södra göra med pengarna?”

Är det verkligen Södras uppgift att vara storskogsägare i Baltikum, frågar sig Land Skogsbruks ledarskribent.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Är det Södras uppgift att vara storskogsägare i Baltikum. Men å andra sidan, vad ska de göra med alla pengar? Det frågar sig Land Skogsbruks ledarskribent.
Är det Södras uppgift att vara storskogsägare i Baltikum. Men å andra sidan, vad ska de göra med alla pengar? Det frågar sig Land Skogsbruks ledarskribent. FOTO: Mostphotos

Södra har genom köpet av 80 000 hektar skogsmark i Lettland själv blivit en stor skogsägare. Köpet kan mycket väl bli en god affär för medlemmarna, men frågan är om det Södras uppgift.

Årets rekordresultat ger Södras ledning och medlemmar ett kärt bekymmer: Vad ska man göra med alla pengar? En kooperativ grundregel skulle kunna vara att när andelen eget kapital är tillräckligt högt och man eventuellt har lagt undan lite extra för kommande stora investeringar så ska resten av pengarna delas ut till medlemmarna. Södra har den hårda vägen lärt sig att man behöver en hög andel eget kapital, men med en soliditet på 56 procent i fjol är det målet med råge uppfyllt.

Köpet av skogen i Lettland är en investering med målet att det ska ge vinster som ytterligare ökar Södras resultat och på sikt ökar vinstdelningen till medlemmarna. I genomsnitt satsar en medlem i Södra 65 000 kronor på köpet, den totala köpeskillingen är 3,3 miljarder kronor.

 Lars Idermark, Södras VD.
Lars Idermark, Södras VD. FOTO: Ola Kjelbye

Det är mycket pengar, men med de uppgifter som ges verkar priset inte avskräckande högt. Man får ju också anta att Södra har den skogliga expertis som krävs för att undersöka och bedöma det som har köpts. Så låt oss anta att köpet blir en bra affär för medlemmarna.

Det innebär ändå inte att det nödvändigtvis är ett riktigt beslut att köpa skogen i Lettland. Alla Södras medlemmar måste naturligtvis vara med och finansiera nödvändiga investeringar i kärnverksamheten massabruk, sågverk och andra sätt att förädla medlemmarnas skogsråvara. För sidoverksamheter är det inte lika självklart.

Det finns säkert medlemmar som inte har ett behov av pengar just nu och tycker att det är bra att Södra investerar dem på ett klokt sätt. Men det finns också medlemmar som själv har investeringsplaner och hellre skulle använda dem i den egna verksamheten.

Södra har varit kooperativa föregångare genom att utveckla insatsemission och ge högre ränta på insatserna. Tillsammans med den traditionella efterlikviden ger det betydande vinstdelning till medlemmarna.

Kanske är det dags att fortsätta utvecklingen genom att ge medlemmarna möjlighet att välja om man vill vara med och investera i sidoverksamheter eller ej. Det finns flera tekniska möjligheter att välja hur det praktiskt ska gå till, och det kräver naturligtvis utredningar och eftertanke innan man fullt ut kan bedöma det. LÄS MER: Södra köper skog i LettlandLÄS MER: ”Svenska bolag kan importera mer från Baltikum”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen