Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 16 juni 2017

”Teknikföretag behöver bränsle för utveckling”

Elmia Wood föddes när Sverige var en skogsteknisk stormakt och nu rullar mässan vidare på egna meriter. Det är tveksamt om den skulle kunna uppstå i dagens teknik-passiva klimat, skriver Pär Fornling i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

FOTO: Rolf Segerstedt

Det finns fortsatt många duktiga företag, men man kan inte säga att de uppmuntras. Med små insatser skulle skogen kunna göra ett tekniklyft till nytta för exportindustrin, miljön och inte minst landsbygden.

Då de renodlade skogsmässorna började på 1970-talet hade skogsbolagen egna avdelningar för teknik. De hade örnkoll på allt som hände i branschen. När prototypen till en ny skördare växte fram beställde de glatt några maskiner, vilket gav luft under vingarna för konstruktören. I den mån bolagen i dag äger egna maskiner köps beprövad och färdigutvecklad teknik. En av dagens innovatörer, Christer Lennartsson, har vittnat om att det numera till och med är svårt att få tillgång till skog för att testa maskinerna!

På 1980-talet fanns det fyra professurer i skogsteknik vid Sveriges Lantbruksuniversitet. I dag finns det en. Delvis har Skogforsk tagit över, men det räcker inte. Forskningen är avlövad.

Att skogsägaren över huvud taget får något över i plånboken, trots stillastående virkespriser, beror på teknik som gjort det billigare att få fram virket. Nu har utvecklingen planat ut. Det beror näppeligen på att allt redan är uppfunnet. Runt hörnet finns autonoma maskiner, eldrift och miljövänliga lösningar. En lovande möjlighet är banddrivna fordon med militär teknik. Försök visar att körskadorna försvinner och drivningen blir billigare. Projektet, som utvärderas av Skogforsk, rullar på så sakteliga. För några årtionden sedan skulle skogsbolagen redan tecknat beställningar.

Sverige är fortfarande världsmästare på småskalig teknik för självverksamma skogsägare och entreprenörer. Det är en bortglömd miljardindustri som består av hundratals företag i Lönsboda, Vindeln, Bräcke, Dingle, Moheda, Nossebro, Färjelanda, Hammerdal och andra orter på landsbygden där jobben behövs som mest.

En gång hade lantbruksuniversitet en ”småskogsgrupp”. Nu får de här teknikhjältarna varken uppmärksamhet, uppmuntran eller utvecklingsstöd. Lite hjälp på vägen skulle ge samhället mångfalt igen.

Den som tittar i deras orderböcker finner att exporten går till häpnadsväckande många länder. En hel del är faktiskt Elmias förtjänst. Den internationella mässan är ett skyltfönster mot världen.

Man kan säga att Elmia föddes som en spegelbild av teknikföretagen. Nu speglar sig företagen i Elmia. Det säger mycket om mässan – tyvärr också om klimatet för teknikutveckling.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen