Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 5 februari 2021

Tänk på att vår skog används till nödvändiga saker

Två nya filmer om skogsbruk visar tydligt i hur olika världar debattörerna lever. Men glöm inte att skogen används till nödvändiga saker, påpekar Knut Persson i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Glöm inte att den svenska skogen binder mer koldioxid än man släpper ut, eftersom virkesförrådet ökar, skriver Knut Persson i sin ledare.
Glöm inte att den svenska skogen binder mer koldioxid än man släpper ut, eftersom virkesförrådet ökar, skriver Knut Persson i sin ledare.

Den senaste tiden har jag på Youtube sett två filmer som handlar om skogsbruk. Filmerna kunde inte varit mer olika. En av dem handlar om hur skogstekniken utvecklats och den andra vill att skogsbruket ska upphöra.

Skogforsk har sammanställt filmer med olika skogsmaskiner, ofta prototyper som bara tillverkats i några enstaka exemplar. Någon gång kan man få samma känsla som när man ser stumfilmer som visar flygpionjärer och från början vet att de kommer inte att lyfta. Men oftast är det maskiner som är en tydlig länk till det som finns i dag. Ta till exempel en prototyp till skördare där trädet fälldes med en kniptång, som en sax, och trädet kapades med en fast cirkelsåg på maskinen. En nackdel var att kniptången skadade trädet vid fällningen, men när tången kunde ersättas med ett aggregat som både fällde, kvistade och kapade var i princip dagens skördare där.

Det är förvånansvärt många företag och prototyper i kedjan fram till dagens maskiner, i det här fallet alla svenska. Är man det minsta lilla intresserad av skog och teknik är det både roligt och intressant att se filmen. Den är publicerad i två delar, har funnits länge på Youtube och har visats nära 1,4 miljoner gånger.

Den andra filmen är helt ny och gjorde mig mållös och bedrövad. Den är gjord av föreningen Skydda Skogen och vill att skogsbruket ska upphöra och skogsindustrin försvinna.

Två av ämnena är koldioxid och biologisk mångfald. Det är helt rimligt att diskutera olika ambitionsnivå för biologisk mångfald och vad det innebär för skogsbruket. De som vill skydda mycket skog får föra fram sina argument och till slut får politikerna med lagstiftning avgöra.

Filmens argument kring skogen och koldioxid känns däremot som om de kom från en annan planet. Filmens tes är att man släpper ut lika mycket koldioxid när man bränner skog som vid fossil eldning. Plantor binder visserligen koldioxid, men det är så bråttom att stoppa klimatförändringarna att vi inte kan släppa ut koldioxid alls. Bäst effekt får man om skogen får stå kvar och bli gammal.

Man glömmer att den svenska skogen binder mer koldioxid än man släpper ut eftersom virkesförrådet ökar. Man kan också undra hur livet blir när vi inte kan värma upp våra bostäder, när vi inte kan använda trä i byggnader eller läsa en traditionell tidning eller bok. Skogen används till nödvändiga saker.

De två filmerna visar tydligt i hur olika världar man lever.

LÄS MER: Att inte bruka är att missbruka för framtidenLÄS MER: ”Ska vi lösa klimatkrisen måste kol, olja och naturgas stanna i backen”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen