Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 19 september 2019

Sverige måste satsa mer på skogsteknik

Kanske är det inte möjligt att ta stora tekniksprång inom skogsbruket, men det är viktigt att vi här hemma fortsätter att utveckla tekniken vi använder, skriver Knut Persson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson.
Knut Persson.

Tekniken i skogen behöver ta ett nytt stort språng för att skogsbruket ska behålla konkurrenskraft och lönsamhet. När konjunkturen viker drar många företag ner på forskning och utveckling, men man skulle behöva göra tvärtom.

En person som är född på 1940-talet har under sin livstid kunnat se hur skogsbruket gått från manuell sågning via motorsågen till dagens skördare. Det har varit en dramatisk utveckling som kraftigt minskat antal arbetade timmar i skogen. Med en mindre lyckosam teknikutveckling hade svenskt skogsbruk varit mindre konkurrenskraftigt och ekonomin varit sämre både för skogsägarna och för industrin.

Men det har nu gått ganska många år sedan systemet med skördare slog igenom. Det betyder så klart inte att teknikutvecklingen stått stilla, tillverkarna utvecklar och förbättrar ständigt sina maskiner. Men ett riktigt stort språng som när motorsågen eller skördaren kom har vi inte sett.

En förklaring kan vara att det inte går att ta fler systemskiftande steg. Om man jämför med jordbruket har skördetröskorna blivit ofantligt mycket större och mer automatiserade, men i grunden gör de samma arbete som tröskan gjorde på 1950-talet.

Det finns trots allt arbete som tyder på att det går att göra mer i skogen. Skogforsk har ett projekt där man utvecklar drivare och ett annat där man jobbar med fjärrstyrda skotare. På en drivare har skördare och skotare blivit samma maskin. Efter hand som träden fälls samlas de i en korg och när den är full kör maskinen och lägger av dem vid en skogsväg. I en fjärrstyrd skotare sitter operatören inte i maskinen utan styr den från en annan plats.

En tänkbar utveckling skulle vara en fjärrstyrd drivare där operatören sitter på ett fältkontor en bra bit från skogen. Om delar av arbetet även kan automatiseras behöver det inte finnas en operatör till varje maskin.

Det är möjligt att utvecklingen tar en helt annan väg. Det viktiga är att skogsbranschen, alltså både skogsbruket och skogsindustrin, satsar på att effektivisera skogsbruket. De tidigare snabba tekniksprången var inte en tillfällighet, de större skogsbolagen hade till exempel egen teknikutveckling.

I samhället i stort är mycket av tekniken vi använder importerad. Men skogstekniken är till stor del utvecklad i Norden och även i fortsättningen kan vi inte räkna med att lita på att importera tekniken. Sverige måste själv stå i spetsen.

Knut Persson

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Till toppen