Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 30 oktober 2020

Starka miljöskäl att bygga i trä

Trä som används till långsiktigt byggande minskar koldioxidhalten i luften. När trädet växer binder det koldioxid och om träet inte eldas upp eller ruttnar är koldioxiden borta under lång tid framåt, skriver Knut Persson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Trä kan aldrig släppa ut mer koldioxid än trädet band när det växte, skriver Knut Persson.
Trä kan aldrig släppa ut mer koldioxid än trädet band när det växte, skriver Knut Persson.

Sågtimret har alltid haft ett större värde än massaveden. I höst har skillnaden förstärkts när priset för massaveden gått ner mer medan priset för timret är mer stabilt. Det finns en risk för att massavedspriset kommer att fortsätta och släpa efter.

Efterfrågan på massaved minskar när flera papperslinjer läggs ner. Försäljningen av tryckpapper har länge gått ner och coronapandemin har snabbat på nedgången. I år har en tredjedel av försäljningen försvunnit.

Skogsindustrin arbetar med nya produkter, till exempel tråg och förpackningar som kan ersätta plast. Det finns goda möjligheter att de nya produkterna blir lyckosamma, men utvecklingsarbetet pågår för fullt och behovet av skogsråvara motsvarar inte alls nedgången i pappersbruken.

Produktionen av förpackningsmaterial ökar långsiktigt, men det räcker inte heller till för att matcha nedgången för tryckpapper. Produktionen av massa rullar också på, men priserna har varit fallande sedan 2018. Långsiktigt finns det ett stort behov av skogsråvara till exempel för produktion av bränsle. Men den här produktionen är fortfarande liten och frågan är också vad den kan betala för veden.

Åtminstone de närmaste åren blir det sågtimret som i allt högre grad behöver bära upp skogsbrukets lönsamhet. Lite oväntat har försäljningen av trävaror ökat under pandemin och sågverken tror nu på både ökad försäljning och högre priser.

Uppgången skulle kunna fortsätta långsiktigt eftersom det finns mycket som talar för att bygga i trä i stället för i stål och betong. Gamla restriktioner om att inte bygga höga hus i trä har försvunnit, och industrin utvecklar produkter som passar i byggprocesserna.

Eftersom bara tio procent av husen byggs i trä är potentialen enorm. Folk mår bättre av att bo i trähus, och man kan skapa mycket vackra miljöer. Sedan finns det också mycket starka miljöskäl.

Trä som används till långsiktigt byggande minskar koldioxidhalten i luften. När trädet växer binder det koldioxid och om träet inte eldas upp eller ruttnar är koldioxiden borta under lång tid framåt. Den som vill minska klimathotet ska avverka en gammal skog och plantera nya plantor som kommer att binda mer koldioxid. Långsiktigt ger det bättre effekt än att låta skogen stå kvar.

Alla trävaror byggs inte in i hus som får stå kvar i hundratals år. Men även om träet har en kortare användningstid kan det aldrig släppa ut mer koldioxid än trädet band när det växte.

Knut Persson

LÄS MER: Allting hänger ihop inom skogsbruketLÄS MER: Förädla skogen – förmera ditt liv

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen