Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 7 mars 2019

”Småföretagen som förtjänar en plats i finrummet”

Alla driftiga entreprenörer och skogsägare som arbetar med småskalig teknik förtjänar en plats i näringslivets finrum, anser Land Skogsbruks ledarskribent.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Pär Fornling skriver ledare i Land Skogsbruk.
Pär Fornling skriver ledare i Land Skogsbruk.

Det finns många vardagshjältar i skogen. De som åstadkommer en insats utöver det vanliga, men inte gör så mycket väsen av sig. De flyger under radarn. Till dessa hör alla driftiga entreprenörer och skogsägare som arbetar med småskalig teknik, ett område där Sverige är världsledande.

De många företagen, för de är faktiskt väldigt många, förtjänar en plats i näringslivets finrum. Jobben och tillverkningen finns på landsbygden där de behövs som allra mest. Med uppmuntran och exporthjälp kan de växa ännu mer.

Inte ens på den egna planhalvan har stöd och uppmuntran varit självklart. Det fanns en tid när småskaliga entreprenörer och skogsägare som arbetar själva bemöttes med en föraktfull fnysning. Värst var det i norra Sverige. (På 1990-talet var jag redaktör för en skogstidning och fick rådet att inte skriva om motorsågar eftersom det inte var något för privatpersoner.)

Inställningen har förändrats. Man kan nog säga att vändningen kom med stormen Gudrun. Utan alla insatser från familjeskogsbruket hade det inte fungerat att röja upp efter förödelsen.

Nu har vi extrema angrepp av barkborrar då alla krafter behövs för att plocka ut enstaka träd med motorsåg eller mindre maskiner. Och oavsett vilket är alla egna insatser i skogen värda uppmuntran. För resultat, för arbetsglädjen och för det personliga engagemanget.

Det passar naturligtvis inte alla, många väljer att köpa alla tjänster. Arbete med skogen vid skrivbordet kan vara nog så viktigt. Det hindrar inte att de som vill och kan göra egna handfasta insatser i skogen förtjänar uppmuntran.

Den som tittar i orderböckerna hos någon tillverkare av huggarvagnar, miniskotare, minisågverk eller liknande produkter blir lätt förvånad över hur internationell kundkretsen är. Det som redan går bra har bäst förutsättningar att gå ännu bättre.

Det är vanskligt att lyfta fram något enstaka företag. Men grunden, även för det som blivit lite större maskiner, är ändå motorsågen. Om någon vardagshjälte ändå ska nämnas får det därför bli Tomas Gullberg. Han arbetade länge med småskalig teknik på Lantbruksuniversitetet.

På ett tidstypiskt maner lades verksamheten ner en bit in på 1990-talet. Därefter har han ägnat sig åt att utveckla metoder för säkert och effektivt arbete med motorsågen. Han är en av drivkrafterna bakom Säker skog, motorsågskörkortet och att fälla med säkert hörn. Det har förmodligen räddad många liv och gjort arbetet i den egna skogen roligare.

Pär Fornling

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Till toppen