Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 17 oktober 2019

”Skyddad skog kräver också sin skötsel”

Staten vill skydda mer skog, men sköter å andra sidan inte den skog den redan har ansvar för, skriver Land Skogsbruks ledarskribent Knut Persson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson skriver ledare i Land Skogsbruk.
Knut Persson skriver ledare i Land Skogsbruk. FOTO: Privat/Olandsfokus/Mostphotos

Det finns inte mycket logik i statens hantering av skogens naturvärden. Å ena sidan vill man skydda mer skog, å andra sidan sköter man inte den skog man redan har ansvar för.

I förra veckan presenterade Skogsstyrelsen en inventering av statusen för de områden som staten skyddat. Resultatet är nedslående och visar statens oförmåga att sköta sina åtagande. I mer än hälften av skogarna är den naturvårdande skötseln eftersatt.

I vart tredje område, omkring 25 000 hektar, är behoven akuta och om inget görs hotas naturvärdena. Samtidigt räcker pengarna som staten satsar till att sköta omkring 300 hektar, alltså inte mycket mer än en hundradel av de akuta behoven.

Många skogsägare har med egna ögon sett att staten inte klarar av att sköta de skyddade skogarna. Men de som tänkt att det nog är undantag, att i de flesta fall sköter staten säkert sina åtagande, har fått fel. Det är tyvärr de välskötta skogarna som är undantag.

Bland de som vill skydda mer skog finns oftast tanken att låta skogen sköta sig själv. Målbilden är att vi ska få tillbaka forna tiders urskogar som var i stort sett opåverkade av människor. Att låta vissa arealer utvecklas utan någon skötsel kan säkert vara intressant både för allmänhet och experter.

Naturreservatet Hälleskogsbrännan i Västmanland där en del av brandområdet får utvecklas utan någon skötsel kommer att bli intressant att följa.

Men urskogar är i de flesta fall en otillgänglig skog som inte lockar till besök. En stor del av de skogar som är skyddade är resultatet av människans skötsel och för att de ska bevaras krävs skötsel även i framtiden.

Här måste man faktiskt kunna kräva logik och lite långsiktighet från staten. Rimligen ska man först sköta det man redan åtagit sig innan man börjar fundera på att ta ett ännu större ansvar.

Inventeringen redovisas bland annat som länsvisa listor över vad som behöver göras. Vanligast är att träd eller trädgrupper behöver friställas. Röjning av vad man kallar igenväxningsvegetation, en gissning är att det betyder buskar och mindre träd, är också vanligt. I ganska många fall fattas betesdjur.

Det är alltså en lista över vad det traditionella jord- och skogsbruket har arbetat med. På det sättet blir det också tydligt att naturvärdena är ett resultat av det arbete som tidigare generationer bönder lagt ner. Nu är det upp till staten att fullfölja sitt ansvar.

Knut Persson

red@landskogsbruk.se

LÄS MER: Skötseln eftersatt i skyddad skog

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen