Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 6 augusti 2020

Skogsbranschen står stark trots pandemin

Pandemin har visat vilken oerhörd tillgång skogsbruket och skogsindustrin är för Sverige. Till skillnad mot andra branscher har skogsbranschen klarat av att hålla i gång produktionen även under svåra förhållanden. Det skriver Knut Persson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson, ledarskribent i Land Skogsbruk.
Knut Persson, ledarskribent i Land Skogsbruk.

Så här långt har skogsindustrin klarat coronapandemin förhållandevis bra. Resultaten har visserligen sjunkit, men det handlar inte om ett platt fall utan bolagen går fortfarande med vinst.

När pandemin i mars slog till med full kraft var osäkerheten extra stor och några industrier drog ned produktionen och korttidspermitterade personalen. Men det visade sig snart vara onödigt. Det har varit stora förändringar både i produktsortiment och marknader, men den totala produktionen har inte minskat. I mars hade de svenska sågverken till och med sin största export för en enskild månad under de senaste tio åren.

De sämre resultaten beror på att priserna för produkterna har sjunkit. Det gäller både för sågade trävaror, massa och papper – även om massapriserna under andra kvartalet slutade sjunka.

Vad som kommer att hända under andra halvan av året är oerhört svårt att bedöma. Viktigast är naturligtvis vad som händer med pandemin. Får vi en ny våg i Europa med ökad smittspridning och kommer USA till slut att få kontroll på sin smittspridning?

En helt annan fråga som kan få stor betydelse för sågverken är barkborreangreppen. I Sverige har juli varit ovanligt kall och man kan hoppas att angreppen i alla fall inte ska bli större än i fjol. Men marknaden för sågade trävaror påverkas i hög grad av angreppen i centrala Europa och sågverken i till exempel Tyskland väntas öka sin produktion.

För skogsägarna har pandemin hittills haft ungefär samma effekt som en kraftig lågkonjunktur. Virkespriserna sjunker och det är osäkert när de vänder uppåt igen. Som vanligt får skogsägarna bedöma om de trots sämre priser ska avverka eller om de ska vänta på en prisuppgång. Men det handlar inte om en påtvingad nedstängning utan skogsbruket och industrin fortsätter att jobba på.

Den här mycket dramatiska våren har visat vilken oerhörd tillgång skogsbruket och skogsindustrin är för Sverige. Till skillnad mot andra branscher som är beroende av näst intill dagliga leveranser från underleverantörer runt om i världen är skogsbranschen robust och klarar att hålla i gång produktionen även under svåra förhållanden.

Och man tillgodoser så grundläggande behov att efterfrågan på produkterna finns kvar. De statliga stöden har varit helt marginella, utan branschen fortsätter i stället att ge jobb och stora skatteintäkter.LÄS MER: Virkespriserna lär falla under coronakrisen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen