Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 14 april 2020

Skogen fortsätter att växa – oavsett vad som händer

Eftersom skogsindustrin är så robust har vi ännu inte sett några större effekter av coronakrisen. Men de kommer, stora fall i BNP i stora delar av världen kommer att märkas, varnar Knut Persson i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson skriver ledare i Land Skogsbruk.
Knut Persson skriver ledare i Land Skogsbruk. FOTO: Istock/privat

Just nu går vi i väntans tider. Även om coronakrisen totalt sett är mycket dramatisk är den förutom för de ännu ganska få som blivit sjuka händelselös. I städerna har det dagliga livet ändrats ganska mycket, för dem som arbetar med jord och skog är förändringarna mindre. Men alla väntar vi på vad som ska hända oss själva, våra familjer, vår bygd och vårt land.

Viktigast är naturligtvis hälsan, och här vet vi inte vad som kommer att hända. För de flesta är oddsen bra, men även små procentsatser betyder många döda.

De flesta av oss har någon koppling till människor i riskgrupperna. Om man inte är gammal själv har man oftast äldre släktingar. Och samtidigt som bilderna från Italien, Spanien och i växande grad USA är mycket alarmerande är utvecklingen i Sverige när detta skrivs fortfarande ganska lugn.

Förfärligt många människor har dött, men de flesta familjer är ännu förskonade. Det jobbigaste är att coronakrisen antagligen inte kommer att vara helt överstånden förrän vi har ett vaccin om tidigast ett år.

Under tiden förlorar allt fler sina jobb, företag går i konkurs och stora värden försvinner på världens börser. Även skogen förlorar kortsiktigt i värde när virkespriserna börjar sjunka. Men för de flesta kommer det inte att spela någon större roll. Skogen finns kvar och den absoluta merparten kommer inte att avverkas med låga priser de närmaste åren.

Skog kan drabbas av till exempel stormar, granbarkborre eller av oväntade myndighetsbeslut. Men skogen är ändå en av de säkraste verksamheter, eller om man vill kalla den för investering, som finns.

Vi ser att hoten mot skogen ökar, det gäller till exempel granbarkborren. Men sett över hela arealen och hela virkesförrådet är det ändå en liten andel som berörs. Oavsett vad som händer i världen fortsätter skogen att växa, och tack vare allt bättre skötselmetoder växer den allt mer.

Eftersom skogsindustrin är så robust har vi för den ännu inte sett några större effekter av coronakrisen. Men de kommer, stora fall i BNP i stora delar av världen kommer att märkas. Det blir lägre försäljning av skogsprodukter, lägre priser på industrins produkter och lägre virkespriser.

Det stora frågetecknet just nu är hur utdraget förloppet blir. I bästa fall kan vi redan nästa år se en tydlig förbättring av konjunkturen och en återgång mot mer normala tider. Men om det vi inget bestämt, vi går i väntans tider.

LÄS MER: Knut Persson: ”Virkespriserna lär falla under coronakrisen”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen