Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 29 mars 2018

Skjut inte på pianisten, han gör så gott han kan

Ett första steg i debatten är att vara överens vad man är oense om, skriver Pär Fornling i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Det kan verka konstigt att skogsnäringen, som arbetar med miljövänliga och förnybara produkter, gång efter annan kommer i konflikt med miljörörelsen. Ofta är det uppenbart var skiljevägarna går, men ibland när det hettar till beror det på att skenet bedrar. Debatten handlar inte alls om skogen. Den handlar om livsstil och ideologi på ett helt annat plan.

En flitig debattör i Dagens Nyheter och andra tidningar är författaren Thomas Tidholm. I början av året kritiserade han skogsbruket:

” …Virket upparbetas i några av landets mest energikrävande industrier, 80 procent blir papper, förpackningar, engångsblöjor etcetera…Det är tråkigt bara att tänka på skogsbruket. Man blir ledsen. Alla vill hellre ha natur, fågelsång, fjärilar, humlor….”

Det en myt att blöjor görs av papper (de består till tre fjärdedelar av plast och oljeprodukter), men det har underordnad betydelse i sammanhanget. Kopplingen till engångsblöjan handlar i grund och botten om hur vi konsumerar långt mer än vad jordens resurser tillåter.

Den kritiken är lätt att hålla med om, men det är näppeligen skogsbrukets fel.

Om man dricker kaffe ur en engångsmugg är det onekligen bättre att den är gjord av förnybara träfiber än fossil olja. Att det kanske är onödigt med engångsmuggar är en annan historia.

När Greenpeace för några månader sedan protesterade mot utbyggnaden av Östrand massabruk gjorde de en enkel poäng av att råvaran skulle användas till mjukpapper (”Stop wiping away forests”). Demonstranterna tänkte sig nog inte en framtid utan toalettpapper. De ansåg att det skulle tillverkas någon annanstans, vilket i sin går ut över andra produkter.

Även returpapper är en bristvara.

Nätverket Skydda skogen tipsar om att gå till biblioteket i stället för att köpa tidningar och böcker. De framhåller att konsumtionen är alldeles för stor, vilket faktiskt inte är en skoglig fråga.

Risken skogsnäringen löper när man talar förbi varandra är att förpassas in i ett hörn där man förknippas med en låt-gå-politik för gränslös konsumtion. Det är både onödigt och orättvist. Vilket samhällssystem vi ska ha är en övergripande politisk fråga. När vi utifrån givna förutsättningar bestämt väg är skogsindustrin ett medel för att göra det bästa av vägvalet genom att leverera miljövänliga produkter.

Likväl finns det fortsatt många konfliktområden, allt från äganderätt till reservat, men det känns onödigt att klä skott för något som hör hemma på en annan spelplan. Eller annorlunda uttryckt: Skjut inte på pianisten, han gör så gott han kan.

Insikten löser inga problem, men det har sina poänger att veta vad det hela handlar om. Inom konflikthantering och diplomati är det ett stort första steg att vara överens vad man är oense om.

Pär Fornling

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen