Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 9 maj 2019

Se sanningen i vitögat – klimatkrisen har nått skogen

Det är svårt att hantera effekterna av klimatkrisen, men vi måste göra det som kan göras, skriver Knut Persson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Knut Persson
Knut Persson

Oväntade väderhändelser förekommer allt oftare och påverkan på skogen är stor. Det verkar klokast att se sanningen i vitögat, klimatkrisen har nått skogen.

För första gången sammanföll säsongen för gräsbränder och skogsbränder i år. Under några dagar betydde det svårsläckta skogsbränder redan i april. Regn på sina håll och svalare väder har minskat brandrisken. Men i grunden är det fortfarande torrt på många håll, och varmt och soligt väder kan snabbt öka risken för svåra bränder igen.

Det varma vädret ledde också till att granbarkborren började svärma rekordtidigt. Efter förra årets svåra skador ser det ut som början av ett skräckscenario där skadorna kan bli sex gånger större än i fjol.

Vi är fortfarande bara i början av maj, och det finns fortfarande en god chans att sommaren blir sval och våt. Men att vi ser en så oroande utveckling redan i april visar att något har hänt.

Det är svårt att hantera effekterna av klimatkrisen, men vi måste göra det som kan göras. Sverige är antagligen bättre rustat för skogsbränder i år än någon gång tidigare. Men fortfarande är det stora flertalet av landets räddningstjänster inte anslutna till ledningscentraler som är bemannade dygnet runt. Om vi snabbt får en stor brand i en mindre kommun kommer det precis som i fjol att ta för lång tid att samla de resurser som behövs.

Utredningar och annat arbete med beslutsunderlag har gått så snabbt man kan begära sedan de stora bränderna i fjol. Men regeringen förlorade fyra år genom att helt negligera erfarenheterna från den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Utvärderingen av arbetet slutfördes inte helt, och de resultat som kom fram lades undan. I fjol fick vi betala priset för det.

Det återstår att se hur det går om vi får stora bränder den här sommaren. Men det ser ut som om det finns en ny bestämdhet att snabbt sätta in helikoptrar för att hindra att bränderna blir lika stora som i fjor.

Ur ekonomisk synpunkt är granbarkborren ett större hot än bränderna. Om det blir varmt och vi får en andra svärmning av granbarkborren kan skadorna bli förfärande stora den här sommaren.

Bedömningar görs både av Skogsstyrelsen och av Södra. Men det är upp till skogsägarna att bevaka sin skog och ta ut de träd som blivit angripna. De som inte har för vana eller möjlighet att kontinuerligt följa sin skog måste hitta en lösning. En möjlighet är att betala en granne för att göra jobbet.

Knut Persson

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Till toppen